Finalni program festivala nauke “Eureka piknik”

U subotu 7. oktobra u Kruševcu biće održan festival nauke “Eureka piknik”. Festival “Eureka piknik” finansira grad Kruševac po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” u partnerstvu sa Kancelarijom sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti, Centrom za stručno usavršavanje i Turističkom organizacijom grada Kruševca. Posetioci festivala imaće priliku da uživaju u zanimljivim predavanjima, eksperimentima, radionicama i izložbama. Takođe biće i planetarijum Centra za promociju nauke, kao i mogućnost da uz kafu popričate sa nekim od gostujućih naučnika na festivalu. Očekuju se učesnici i iz Beograda, Niša, Ćuprije i Trstenika.

Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni predavanja na festivalu biće održana u sali biblioteke Narodnog muzeja Kruševac, eksperimenti i izložbe, kao i program “na kafi sa naučnikom” održaće se u Miličinoj ulici, a planetarijumske projekcije biće u fiskulturnoj sali OŠ “Vuk Karadžić”. Ukoliko vremenski uslovi budu nepovoljni, celokupan program festivala realizovaće se u OŠ “Vuk Karadžić”.

U večernjem delu festivala, ako vremenski uslovi dozvole na Bagdali biće organizovano astronomsko veče, gde će astronomsko udruženje “Eureka” postaviti svoje teleskope i za ljubitelje astronomije organizovati posmatranje Saturna, Meseca i drugih zanimljivih objekata dubokog neba. Takođe biće reči o astrognoziji, sazvežđima i orijentaciji na noćnom nebu.

Sam festival je i takmičarskog karaktera. Biće organizovano takmičenje za najbolju postavku, eksperiment i izložbu na festivalu. Posetioci festivala dobiće upitnik na kome će oceniti postavku za koju smatraju da je najbolja po njihovom mišljenju i tri najbolje ocenjene postavke od strane publike dobiće nagrade.

Svečano otvaranje festivala nauke biće u Miličinoj ulici u 10 časova gde će se prisutnima obratiti predstavnici grada Kruševca i organizatora festivala. U nastavku možete pogledati program ovogodišnjeg festivala nauke “Eureka piknik”.

Finalni program festivala nauke možete videti na sledećem linku. U narednom periodu biće objavljeni opisi svih postavki. Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže na ovoj manifestaciji promocije nauke.