Posmatranje Meseca, Marsa i Saturna – izveštaj

aekU sredu uveče kruševljani su imali prilike da posmatraju Mesec, Mars i Saturn iz centra grada. Akcija je realizovana u saradnji sa Centar za stručno usavršavanje Kruševac (Naučni klub) gde je korišćen teleskop udruženja Eureka i teleskop Centar za promociju nauke iz Beograda koji se trenutno nalazi u Kruševcu. Preko 300 sugrađana je uveče posmatralo objekte i napravilo svoje fotografije Meseca mobilnim telefonima. Aktivnosti je prisustvovala i zamenica gradonačelnika Vesna Živadinović što ukazuje da lokalna samouprava podržava aktivnosti koje su namenjene promociji nauke u našem gradu.

Tokom aktivnosti najavljeno je predavanje Naši zaboravljeni velikani nauke – kakav smo mi to narod koji će se održati u četvrtak 15. septembra u prostorijama Narodne biblioteke Kruševac. Aktivnost su prorpatili lokalni mediji RTK i Televizija PLUS kojima se zahvaljujemo na podršci ali i Srpskoj Naučnoj Televiziji koja je realizovsla uživo uključenje tokom posmatranja zahvaljujući članovima tima Mladi naučnici.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Astronomski Eureka kutak koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac.

Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji.

projekat