Predavanje: “Zaboravljeni velikani naše nauke – kakav smo to mi narod?”

aekU prepunoj čitaonici Narodne biblioteke Kruševac u četvrtak 15. septmebra održano je predavanje na temu “Naši zaboravljeni velikani – kakav smo to mi narod?”. Predavač je bio prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMFa u Nišu i predsednik astronomskog društva “Alfa” iz Niša. Predavanju je prisustvovalo 50 sugrađana koji su imali prilike da se upoznaju sa delom i radom, ali i životom naših velikana poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Pavla Savića, Mike Alasa, Jovana Cvijića i Atanasija Stojkovića. Nažalost za većinu od ovih velikana mladi naraštaji nisu čuli.

Tužna je činjenica i da su nam oni poznatiji po nekim anegdotama ili manje bitnim stvarima iz njihovih života nego po onome što su za razvoj nauke učinili. Takođe tužno je da se mi kao narod njih setimo tek kada drugi počnu da ih veličaju ili povodom nekih jubileja, a nismo se udostojili ni u udžbenike većinu njih da ubacimo kako bi mlađi naraštaji o njima učili. Veliki deo odgovornosti za ovo stanje nosi obrazovni sistem koji svakako mora da se menja.

Predavanje su propratili lokalni mediji RTK i Televizija PLUS Krusevac i ponovo smo imali direktno uključenje u Srpsku Naučnu Televiziju za koju je kraću izjavu dao predavač.

Takođe zahvaljujemo se i Slaviši Paunkoviću koji vodi YouTube kanal Kulturna dešavanja Kruševac koji je snimio predavanje pa za sve one koji nisu stigli da prisustvuju jučerašnjem predavanju preporučujemo da pogledate snimak predavanja. Fotografije sa događaja možete videti u galeriji.

Ovo predavanje realizovano je u okviru omladinskog volonterskog projekta Astronomski Eureka kutak koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac

projekat