Charli Bates Solar Astronomy Project i u Srbiji

Od danas je i Srbija dobila svog predstavnika na projektu Charli Bates Solar Astronomy Project. Predsednik AU “Eureka” i član predsedništva Društva Astronoma Srbije, Zoran Tomić, postavljen je za direktora ovog projekta za teritoriju Srbije. Projekat ima za cilj da se promoviše astronomija i nauka među populacijom. Kao instrument za to koristi se znanje iz solarne astronomije i savremena tehnika koja omogućava organizaciju raznih događaja na ovu temu. Očekujemo u budućem periodu da će Zoran opravdati svoje postavljenje i dati doprinos da se nauka još više promoviše u Srbiji uz pomoć prijatelja projekta i opremi koja će se ovim putem koristiti u tu svrhu. U nastavku biće rečeno nešto više o samom projektu.

cover

Cilj Charli Bates Solar Astronomy Project je jednostavan; primenom moderne i bezbedne opreme iz spektroskopije / solarne astronomije i opreme za obradu slika pomoći studentima u školama i zajednici da se bolje upoznaju sa naukom i njenim značajem. Posvećeni smo ideji da je obrazovanje apsolutni ključ za poboljšanje zajednice i u atmosferi slobodne razmene informacije, resursa, i našeg vrema sa onima koji nikada nisu bile upoznati sa solarnom astronomijom. Cilj ove grupe je da pomogne drugima u početku bavljenja solarnom astronomijom i obezbeđivanje početnog snabdevanja solarnih naočara, i kada je to moguće, opreme i materijala za one koji su zainteresovani za podele svoje iskustvo sa drugima. Zauzvrat očekuje se da se resursi koriste za podršku napih napora u promociji naukeunutar zajednice i pomoć u obezbeđivanju sredstava za dalji rad ovog projekta.

Glavni sajt projekta je na adresi www.solarastronomi.org, kao i sajt www.charliebates.org. Aktivnosti projekta možete pratiti i na Tviteru: https://twitter.com/sramsden