Poseta “Čarobnom selu” u Banji Vrujci

Na molbu direktorke “Čarobnog sela” Katarine Čarapić posetili smo ovu instituciju. Ona se nalazi u Banji Vrujci čiji je cilj stvaranje modela za razvoj dečjeg obrazovnog turizma kroz aktivno učenje integrisanih nastavnih i vannastavnih sadržaja unutar prirodnih ambijentalnih učionica. Oni se uspešno bave ovim poslom duže vreme i često se organizuju ekskurzije, izleti i rekreativna nastava za decu mlađeg uzrasta. Jedna od aktivnosti kojom se bave jeste i astronomija gde smo i mi učestvovali.

Pripreme za posmatranje

Cilj naše posete je bilo da se nastavno osoblje upozna sa radom na teleskopu koji oni poseduju, ali i da se za decu koja su u poseti ovom selu organizuje posmatračko veče. U popodnevnom delu njihovi nastavnici su decu upoznali sa Sunčevim sistemom, planetama, zvezdama i time ih pripemili za posmatrački deo koji je kasnije usledio. Vremenski uslovi su bili povoljni pa smo posmatranje započeli sa Venerom. Uspešno su deca posmatrala Veneru, dok je nažalost Jupiter iszostao zbog oblaka koji su onemogućili da se ova planeta vidi.

Radionica o Sunčevom sistemu

Na raspolaganju imali smo dva teleskopa, njutnov reflektor koji je u vlasništvu ustanove i refraktor koji je jedan od učesnika poneo. Deca su imala prilike da nauče razliku između ova dva tipa teleskopa, da se upoznaju i nauče šta je to teleskop i da posmatraju Veneru. Nažalost, kao što smo napisali Jupiter je izostao, a zbog slobodnog vremena koje su deca imala Saturn nismo stigli da vidimo.

Posmatranje Venere

Nadamo se da je ovo samo počekat uspešne saradnje sa ovom institucijom i da ćemo već za sledeći put zajednički razviti aktivnosti na polju astronomije za nove male posetioce.

Fotografije sa posete možete pogledati u galeriji.