Astro veče za malog Nikolaja

AU “Eureka” ima cilj da aktivno promoviše astronomiju i uvek kada su članovi udruženja u mogućnosti na te pozive se odazivamo. Tako je bilo i ovog puta. Posebno smo za našeg malog drugara Nikolaja Obradovića iz Norveške organizovali posmatračko veče sa Bagdale.

Mali Nikolaj posmatra Mesec

Mali Nikolaj je bio u poseti Kruševcu i pošto mnogo voli astronomiju majka je želela da ga iznenadi i da za njega specijalno organizuje posmatranje planeta. Tu smo pomogli i u subotu 25. aprila smo na Bagdali izneli refraktor koji posedujemo. Za malog Nikolaja to veče teleskopom smo posmatrali Mesec koji je bio u rastućoj fazi i Saturn koji je još uvek jako aktuelan za posmatranje. Nama je tokom posmatranja Nikolaj ispričao sve što znao o planetama i Sunčevom sistemu i nadamo se da će nastaviti dalje da se interesuje za astronomiju, pa ko zna, možda i aktivno radi sa nama kada bude prilike.

U svakom slučaju, veče je bilo predivno i pozivamo sve koji su zainteresovani da se jave kako bi zajedno organizovali još lepih astronomskih dešavanja kao što je to bilo sa malim Nikolajom.

Fotografije sa ovog događaja možete videti u galeriji.