Uručeni teleskopi u okviru projekta “Budi i ti astronom”

U okviru projekta „Budi i ti astronom“, kruševačkog Astronomskog udruženja „Eureka“, koji se realizuje u sklopu programa Ministarstva omladine i sporta „Mladi su zakon“, danas su u Mozaik sali Skupštine grada uručeni teleskopi direktorima osnovnih škola „Dositej Obradović“, „Dragomir Marković“ kao i školi u Ribaru.

Stampani materijal-1

Napominjući da je za 5 godina postojanja programa „Mladi su zakon“ realizovano preko 900 aktivnosti širom Srbije, u ime Ministarstva omladine i sporta Zorica Labudović je istakla da su odobrena sredstva i za volonterski kamp kruševačkog Odreda izviđača „Car Lazar“ u selu Ćelije.

U cilju popularizacije astronomije, omladinskim projektom „Budi i ti astronom“ predviđena je kupovina teleskopa za edukaciju i istraživanje mladih – istakla je, pozdravljajući prisutne, zamenik gradonačelnika Jasmina Palurović.

Teleskopi Gimnazije i škole u Jasici će u narednom periodu biti opremljeni za posmatranje Sunca. Takođe u svim školama koje učestvuju u realizaciji projekta biće održana obuka za rad na teleskopima i učenicima će biti podeljeni materijali kojima će vršiti merenje Sunčeve aktivnosti tokom oktobra meseca.

Ovo je samo početak jer već oktobra meseca očekuje nas poseta astronoma iz AD “Ruđer Bošković” iz Beograda sa kojima će se razgovarati o pokretanju škole astronomije u Ribaru i Ribarskoj banji.

Svečanosti su prisustvovale i narodne poslanice Dragana Barišić i Vesna Rakonjac, gradski većnici, pomoćnici gradonačelnika sa saradnicima, predstavnici škola i gradskih ustanova.

Projekat “Budi i ti astronom” se realizuje u okviru programa “Mladi su zakon” koga finansira Ministarstvo omladine i sporta, uz pomoć resurs centra za Rasinski okrug, “Edukativnog centra” Kruševac.

 

Leave a Reply