Budi i ti astronom u OŠ “Stanislav Binički”

Danas je u okviru projekta “Budi i ti astronom”, koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon, finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i uz saradnju sa resurs centrom za Rasinski okrug – “Edukativni centar” Kruševac, održana prezentacija o teleskopima i obuka za rad na njima u školi “Stanislav Binički” u Jasici. Zahvaljujući nastavniku fizike Vladimiru Obradoviću, učenicima 6., 7. i 8. razreda ove škole Darko Jovanović održao je kraće predavanje na temu teleskopa gde je prisutne upoznao sa vrstama teleskopa koji postoje, njihovim karakteristikama i osnovnim komponentama. Nakon ovog predavanja Zoran Tomić je održao kraću prezentaciju o Sunčevim pegama i učenike uputio u način realizacije praktičnog – istraživačkog dela ovog projekta, a to je da se na osnovu merenja broja Sunčevih pega prati aktivnost Sunca u oktobru mesecu.

Darko Jovanović tokom predavanja

Na teleskopu refraktoru 50/600 koji ova škola poseduje postavljena je Baader zaštitna folija tako da je oprema ove škole opremljena za posmatranje Sunca i realizaciju projekta. Učenici su dobili na diskovima materijal koji će im pomoći da se detaljnije upoznaju sa teleskopima i realizacijom praktičnog dela. Dogovorena je naredna poseta za oktobar mesec kada će Aleksandar Jovanović i Miloš Stanković održati naučno popularna predavanja, a u večernjim satima iz školskog dvorišta biće organizovano posmatranje Meseca i planeta.

Posmatranje Sunca iz dvorišta škole

Nakon predavanja u dvorištu škole učenici su posmatrali Sunce i danas su uočili dve pege na njegovoj površini. Današnjim aktivnostima je pored Darka i Zorana prisustvovao i Aleksandar Jovanović, član Eureke, maturant Gimnazije i bivši đak ove osnovne škole. Ostale fotografije sa današnje aktivnosti možete videti u galeriji.

Naredne škole koje će članovi AU “Eureka” posetiti u okviru projekta Budi i ti astronom su OŠ “Dragomir Marković” i OŠ “Dositej Obradović”. Ako još neka škola želi da ugosti predavanje na temu teleskopa, Sunca i Sunčevog sistema i da se organizuje posmatranje Sunca možete nam se javiti na mail eurekakutak@gmail.com.

Leave a Reply