AU “Eureka” na Noći istraživača u Ćupriji

Ove godine održava se ponovo manifestacija “Noć istraživača”. Ove godine manifestacija biće realizovana u rekordno velikom broju gradova. Zanimljivo je da će ove godine i članovi AU “Eureka” iz Kruševca uzeti učešće u manifestaciji i to u

Ćupriji. Noć istraživača ove godine održava se 26. septembra u 9 gradova u Srbiji.

Evropska Noć istraživača se održava svake godine širom Evrope, čak i van nje, kao događaj koji se istovremeno organizuje u čak 300 gradova poslednjeg petka u septembru. Svi sadržaji su besplatni, što će vam uštedeti novac, a istovremeno podstaći um i pružiti sjajnu zabavu za petak veče.

U Srbiji Noć istraživača se održava po peti put a finansirana je iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri. Ove godine manifestacija će se održati u čak 9 gradova u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji i u 5 ruralnih područja.

Članovi AU “Eureka” u Ćupriji će održati dve aktivnosti. Prva će biti predavanje o teleskopima pod nazivom “Teleskopom do zvezda”, a zatim će biti održano astronomsko posmatranje nebskih objekata (ako vremenski uslovi dozvole). Postavka članova Eureke biće u centru grada. Na letnjoj sceni u Moravskom parku biće održano predavanje, a nakon toga ulična rasveta biće ugašena kako bi se održalo javno posmatranje.

Ovo će biti prvo učešće članova Eureke na ovakvoj manifestaciji i učešće biće iskorišćeno kako bi se dobile potrebne informacije o organizaciji istog događaja u Kruševcu sledeće godine. Da napomenemo da će se ovaj program realizovati u okviru projekta “Budi i ti astronom” koji članovi AU “Eureka” trenutno sprovode u Kruševcu.

Nosioci projekta i koordinatori za Srbiju su Festival nauke Beograd, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Svi programi Noći istraživača su novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno usko-stručno obrazovanje. Osim toga, pružiće vam se jedinstvena prilika za druženje sa našim najpoznatijim naučnicima-istraživačima na najrazličitije moguće načine, koji će vam otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život.

Više o ovoj manifestaciji u Srbiji možete pogledati na web sajtu http://nocistrazivaca.rs/.

Leave a Reply