Perseidi 2014

Kao i svake godine sredinom avgusta, tačnije između 11. i 13. nas očekuje najveći roj meteora, Perseidi. Inače ovaj roj se može videti od 25. jula do 18. avgusta svake godine i meteori koje vidimo potiču od ostataka komete 109P/Swift-Tuttle. Kada Zemlja prođe kroz ostatke ove komete tada možemo videti ove meteore, koji su naziv dobili jer prividno nam se čini da dolaze iz pravca sazvežđa Perseja. Oni mogu dostići i vrednost od 100 meteora po satu kada je njihov maksimum (a to je između 11. i 13. avgusta). Ove godine imaćemo i Mesec koji neće biti pun, ali će svakako smetati prilikom posmatranja meteora. Inače 10. avgusta će biti pun Mesec koji se zove Super Mesec, jer će biti najbliži Zemlji na svojoj orbiti oko nje.

Svakako Vas i ove godine pozivamo da ispratite ovaj meteorski roj, a AU “Eureka” će uskoro saopštiti više informacija oko javnog posmatranja ovog roja meteora. Nemojhte zaboraviti da je meteore najbolje posmatrati golim okom u ležećem položaju i da prilikom posmatranja se dobro obucete i ako imate problem sa komarcima, obavezo zaštitite od njih.

U narednom video materijalu možete čuti nešto više o Perseidima, Super Mesecu, kao i astronomskim događajima u avgustu mesecu. Više o Perseidima možete pročitati i na sajtu Svemir.

Leave a Reply