Osam godina uspešnog rada VT projekta

vtlogoPre nekoliko dana imali smo priliku da prisustvujemo proslavi 8. rođendana projekta Virtual Telescope. Tokom ove proslave imali smo prilike da čujemo zanimljive činjenice o samom projektu, kako je sve počelo i rezultate koje je projekat ostvario u ovih 8 godina rada. Zanimljivo je da su mnogobrojnim događajima prisustvovali 2.900.000 posetilaca iz 226 zemalja širom sveta. Pored organizacije javnih posmatranja VT se bavi i naučnim istraživanjima i to kataklizmičnim dvojnim zvezdama, istraživanjima super novih zahvaljujući spektroskopiji koja je počela da se primenjuje pre godinu dana. Redovno se organizuju posmatranja novih astronomskih fenomena na nebu, kao što su eksplozije supernovih i novih, asteroida, kometa, planeta, pomračenja itd.

M13 – foto Gianluca Masi

Za ovo veče Gianluca Masi, osnivač i vlasnik projekta pripremio je kraći obilazak po noćnom nebu. Posetili smo objekte poput M13, M57, M27, NGC6888, podesitili se eksplozije nove u sazvežđu Delfin od pre godinu dana. Posmatranje je trajalo sve dok su vremenski uslovi dozvoljavali, jer su oblaci prekrili nebo pa je posmatranje prekinuto. To smo mogli i da vidimo zahvaljujući allsky kameri koju Virtual Telescope od ove godine ima u sastavu svoje opservatorije.

dr Gianluca Masi govori o projektu

Da ne dužimo dalje sa događajem preporučujemo da pogledate neke od fotografija sa događaja, pročitate izveštaj o radu ovog projekta koji je Gianluca Masi objavio na sajt i pogledate snimak sa ove proslave na YouTubu.

Leave a Reply