Astronomsko veče za učesnike republičkog takmičenja iz fizike – izveštaj

U OŠ “Nada Popović” održano je 36. po redu republičko takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola. Veliki broj takmičara je prisustvovao ovom takmičenju, a ono što je za pohvalu jeste da su Kruševac predstavljala 70 učenika. Dok su mladi fizičari čekali rezultate takmičenja i da li će njihove žalbe biti prihvaćene ili ne AU “Eureka” organizovalo je astronomsko veče za njih.

Mladi fizičari tokom astronomske večeri

Vremenski uslovi nisu bili idealni ali smo imali sreću jer su često se pojavljivale ogromne rupe u oblacima. Tom prilikom teleskopom Sky Watcher 150/750 posmatrani su Mesec, Jupiter i Mars, a svi oni koji su imali fotoaparate sa sobom mogli su da fotografišu Mesec. Veliki broj pitanja je postavljan od strane mladih fizičara, od toga šta se sve može videti teleskopom i neizbežnog pitanja, koliko košta teleskop, do stručnijih pitanja koja su se odnosila na karakteristike posmatranihobjekata.

Mesec kroz oblake snimljen Nikon D3100 aparatom

Posmatranje je trajalo do 22 časa kada su uslovi bili nepobvoljni za nastavak posmatranja. Narednog dana u sali pozorišta održana je dodela nagrada najboljim takmičarima i zahvalnice, gde su AU “Eureka” i Zoran Tomić bili među nagrađenima. Zahvalnice je u ime AU “Eureka” primio Aleksandar Ristić.

Fotografije sa posmatranja možete pogledati u galeriji. Celokupno posmatranje ispratila je i ekipa regionalne televizije Kruševac.

Leave a Reply