Projekat “Nebo (ni)je granica” na listi MAU

Projekat pod nazivom “Nebo (ni)je granica” koji su članovi AU “Eureka” prijavili na konkursu Međunarodne astronomske unije – kancelarije za razvoj, stavljen je na njihovu listu želja. Projekat se odnosi na aktivnosti namenjene promociji astronomije među učenicima osnovnih i srednjih škola. U okviru projekta najveći deo budžeta se odnosi na nabavku kompjuterizovanog teleskopa koji bi služio za dalju promociju astronomije, ali i bio sastavni deo buduće opservatorije. Projektom je predviđen niz aktivnosti na polju promocije astronomije koji bi omogućili da učenici steknu znanje iz primene teleskopa, astrofotografije i budu uključeni u realizaciju mnogobrojnih astronomskih projekata koji su dostupni putem interneta.

Takođe, projektom je predviđena i nabavka 15 teleskopa za osnovne škole u Kruševcu. Cilj je da škole dobiju instrument pomoću koga će moći da realizuju praktični deo nastave iz predmeta Geografija i Fizika koji se odnose na nebeska tela. Za škole koje dobiju teleskope, ali i sve zainteresovane učenike i sugrađane predviđena je besplatna obuka za rad na navedenim teleskopima.

Projekat je od strane MAU – kancelarije za razvoj podržan i stavljen  na listu želja. Šta to znači? To znači da je projekat dovoljno kvalitetan i da je u skladu sa ciljevima ove organizacije da dobije njihovu podršku i pomoć u prikupljanju sredstava za realizaciju. Projekat je predstavljen na sajtu ove organizacije i označen na mapi. Nadamo se da ćemo uspeti da realizujemo projekat i da će Kruševac dobiti opservatoriju.

Više o MAU – kancelariji za razvoj i projektima koji se nalaze na njihovoj listi želja, možete pogledati na zvaničnom sajtu organizacije.

Leave a Reply