Kako bi mogla da izgleda astronomska opservatorija u Kruševcu?

Članovi AU “Eureka” aktivno rade na polju promocije astronomije u Kruševcu, ali i u pravcu ostvarivanja jednog od svojih najvećih ciljeva, a to je izgradnja astronomske opservatorije. U tom cilju smo u saradnji sa projektnim birom građevinske firme “Vlasinac IGDA” napravili skice kako bi opservatorija u Kruševcu mogla da izgleda.

Početna ideja je bila da se samo nabavi kupola u kojoj bi bio smešten teleskop sa svom pratećom opremom. Problem sa kojim smo se suočili bila je bezbednost same opreme, ali i problem prostora, jer kupola koju smo imali u vidu je prečnika osnove 2,5 m i ne može primiti više od tri osobe (ista kupola koja je nabavljena za potrebe opservatorije u Nišu). Zbog toga smo krenuli sa idejom da se napravi mali centar u kome bi postojali uslovi da se organizuju i javna predavanja iz astronomije, ali i aktivnosti iz drugih oblasti nauke, kao i organizacija treninga, obuka i rada sa mladim talentima. Zgrada ima osnovu 20m × 12m u kojoj bi postojale dve učionice za rad, kancelarija sa ostavom, WC i stepenište za izlaz na krov. Na krovu zgrade bila bi postavljena kupola u kojoj bi bio teleskop sa pratećom opremom (kompjuterom i kamerom), dok bi ostala površina krova mogla da se iskoristi za organizaciju aktivnosti iz astronomije na otvorenom, večernjih predavanja pod otvorenim nebom tokom leta, kao i za realizaciju eksperimenata (primer iz oblasti solarne energetike sa solarnim panelima).

U pozadini je stavljena fotografija Bagdale, mesto gde se nalazi streljana, odakle su članovi AU “Eureka” prethodnih godina organizovali javna posmatranja. Objekat bi mogao da se prilagodi i za bilo koji drugi teren. Izgradnja ovakvog objekta bi bio odličan dodatak turističkom, kulturnom i obrazovnom sadržaju našeg grada.

Ideja jeste odlična, ali je i prilično zahtevna u finansijskom smislu (tačnu cifru ne znamo, ali može se napraviti projekat za izgradnju navedenog objekta). Zahvalni smo građevinskoj firmi “Vlasinac IGDA” koji su nam pomogli da našu viziju pretočimo u fotografiju i nešto opipljivije. Sada nam predstoji naporan rad da to pretvorimo u realnost. U nastavku možete pogledati fotografije opservatorije koje su napravljene.

Izgled zgrade sa prednje strane i kupolom

Izgled zgrade sa zadnje strane (ulaz) i pogled na Kruševac

 

Leave a Reply