Supernova u M82

Tek što je počela nova godina, a već se dešavaju zanimljivi događaji na nebu. U utorak 21. januara grupa studenata u Londonu je otkrila supernovu u galaksiji M82 u savežđu Velikog Medveda. Supernova se dogodila pre oko 11 miliona godina, a isto toliko miliona svetlosnih godina je i galaksija M82 udaljena od nas. Pogledom u noćno nebo mi uvek gledamo u prošlost, makar ona bila i 1,3 sekunde ranije na Mesecu.

Supernova u M82 – snimio Gianluca Masi (Virtual Telescope)

Supernova je sada oko 11. magnitude, ali nije dovoljno da bi se videla golim okom, a najverovatnije ni dvogledom. Da bi je videli potreban vam je teleskop od barem 100 mm primarnog ogledala sa većom svetlosnom moći. Ali vredi pokušati sa bilo kojim boljim optičkim instrumentom. Sjaj bi joj se trebao povećavati naredih dana, a za posmatranje je najbolja što tamnija lokacija i bez svetlosnog zagađenja. Galaksija M82 je magnitude 8.40 prema Stellarium-u.

Ovo je najsjajnija supernova u protekle dve decenije i vredelo bi pogledati je, ali sve naravno zavisi od oblaka. Nažalost, ja neću biti te sreće danas, a narednih dana će izgleda biti i snega.

Više o ovom događaju, kao i fotografije možete pogledati na sajtu SvemirVirtual Telescope.

Snimak M82 pre i posle supernove – snimio Gianluca Masi (Virtual Telescope)

Leave a Reply