“Nebo za sve” iz Ribarske Banje – izveštaj

U subotu 09. novembra članovi AU “Eureka” posetili su Ribarsku Banju u okviru svog projekta “Nebo za sve“. Tom prilikom održana su dva predavanja i to: “Najveća otkrića u astronomiji” koje je održao Miloš Stanković i “Astronomija iz fotelje” koje je održao Zoran Tomić. Na ovim predavanjima publika je imala prilike da se upozna sa tim koja su to deset najveća otkrića iz astronomije, koja su dala zamaha daljem razvoju ove nauke, ali i našeg shvatanja o prostoru u kome živimo. Neka od ovih otkrića imaju veliku primenu i u praktičnom životu. Zoran Tomić je održao predavanje o tome kako se pomoću interneta možemo aktivno baviti astronomijom. Astronomija je poznata i kao nauka gde značajan doprinos njenom razvoju mogu dati astronomi amateri. Sa razvojem interneta otvorena su vrata neverovatno velikom broju mogućnosti za amatere da se uključe u aktivan rad profesionalnih astronoma, ali i da se na nov način bave astronomijom i uče astronomiju.

Publika na predavanjima u Kongresnom centru

Nakon predavanja koja su trajala sat vremena organizovano je javno posmatranje na parkingu, ispred ulaza u banju. Za tu priliku posmatrane su samo Plejade, jer su učenici koji su činili najveći deo publike autobusima krenuli kući već oko 19 časova. Oni najuoprniji su kasnije imali priliku da posmatraju Andromedinu galaksiju, M57 maglinu i Liri i HaHi jata u Perseju. Zbog okolnog drveća Mesec nije mogao da se posmatra.

Na akciji najveći deo publike bila sud eca, učenici osnovne škole u Ribarama, ali i pacijenti, turisti i radnici bolnice u Ribarskoj Banji. Ovom prilikom se zahvaljujemo udruženju “Mladi za Ribare“, a posebno dr Saši Živkoviću koji su nas pozvali i omogućili da prvi put gostujemo u banji. Utisci su sjajni i želja nam je da budemo češći gosti ove institucije i organizujemo zanimljive sadržaje za njihove posetioce i mlade.

Posmatranje na parkingu

Nakon aktivnosti u razgovoru između članova udruženja “Eureka” i “Mladi za Ribare” dogovorena je buduća saradnja i rad na projektu gde će cilj biti da se napravi astronomska opservatorija u Ribarskoj Banji. Sigurni smo da će ovo obogatiti turističku ponudu banje, pa će udruženja već od nedelje krenuti aktivno da rade na pisanju projekta.

“Mladi za Ribare” i AU “Eureka”

Od članova AU “Eureka” ovoj akciji su prisustvovali pored predavača i Sanja Jovanović, Aleksandar Jovanović i Stefan Anđelković. Fotografije sa događaja možete videti u galeriji.

Leave a Reply