Mapa svetlosnog zagađenja Kruševca za 2013. godinu

U okviru projekta “Nebo za sve” članovi AU “Eureka” su realizovali i mapiranje grada i okoline u cilju evidentiranja nivoa svetlosnog zagađenja. Ova akcija se svake godine realizuje u okviru projekta “Great Worl Wide Star Count” kojoj se članovi Eureke uvek odazivaju. Mapa je imala za cilj ne samo da nam ukaže na nivo zagađenja, već i da nam pomogne u potrazi za odgovarajućom lokacijom za gradsku opservatoriju u Kruševcu, pošto je udruženje aktivno na polju prikupljanja sredstava za realizaciju iste. Ove godine izvršeno je posmatranje i merenje sa rekordnih 18 lokacija u gradu i dobijeni su sledeći rezultati:

Centar – 2, obala Rasine – 3, Kosturnica – 3, Pionirski park – 3, MZ Lazarica (ulica )Miše Mitrovića – 3, Bagdala iznad igrališta – 4, Bagdala kod raskrsnice – 4, Jasika – 4, Slobodište – 5, Tekije – 6, Lukavac – 6, Majdevo – 5, Jastrebac (planinarski dom) – 5, Ribarska banja (bolnički parking) – 4, Meševo – 5, Bivolje – 3, Dedina – 4 i Grkljan – 3.

Da napomenemo da je magnituda meru za sjaj objekta koji se posmatra, ustanovljen još u antičkoj Grčkoj od strane Hiparha u 2. veku pre nove ere. Ovde možemo videti da je situacija najbolja na lokacijama u Lukavcu i Tekijama odakle se i Mlečni put odlično može videti, pa čak i Andromedina Galaksija i M13 zvezdano jato golim okom. Najlošija situacija je svakako u centru grada. Ovaj pokazatelj nam govori da ako gledamo da opservatorija bude što bliže gradu, a da se opet mogu ostvariti adekvatni posmatrački rezultati, da je park Slobodište za sad najbolja lokacija za buduću opservatoriju.

Želimo da napomenemo da je Kruševac jedini grad koji je ove, ali i prethodne godine učestvovao u ovoj svetskoj akciji, koja ima za cilj širenje svesti o problemu svetlosnog zagađenja, ali predstavlja i pravi primer Citizen Science projekta.

U nastavku pogledajte mapu svetlosnog zagađenja koju su članovi Eureke evidentirali.

Mapa svetlosnog zagađenja za 2013.

Leave a Reply