Kruševljani posmatrali Mesec

lnomnlogo_circleU Kruševcu je u subotu 12. oktobra održana po četvrti put manifestacija “Međunarodna noć posmatranja Meseca”. Ove godine na prostoru Srbije ovo je bio jedini događaj u okviru međunarodnog projekta “International Observe the Moon Night”, a jedan od tri na prostoru bivše Jugoslavije. Procenjuje se da je aktivnosti prisustvovalo oko 250 sugrađana koji su kroz dva teleskopa posmatrali i fotografisali Mesec.

Kao i svake godine ovu akciju najviše posećuju najmlađi sugrađani. Po osmesima na njihovim licima moglo se zaključiti da su oduševljeni time što su posmatrali Mesec i možda po prvi put imali prilike da vide izbliza kako izgleda naš najbliži nebeski komšija. Posmatranje je počelo u 20 časova i trajalo do 23 sata. Iako su oblaci ometali posmatranje u prvom satu akcije, veliki broj posetilaca je odlučio da sačeka i na kraju čekanje se isplatilo. Svako ko je imao fotoaparat pored sebe ili mobilni telefon mogao je da fotografiše Mesec. Svi prisutni koji su fotografisali Mesec zamoljeni su da svoje fotografije pošalju na mail udruženja kako bi ih objavili na sajt. Fotografije su krenule da pristižu i uskoro ćemo ih objaviti.

Posmatrači sa Kosturnice

Stariji sugrađani su pohvalili ovu akciju udruženja govoreći da je gradu potreban još veći broj ovakvih sadržaja. Nadamo se da smo ispunili očekivanja posetilaca, posebno jer vremenski uslovi nisu bili najbolji, iako je prognoza govorila suprotno. Ovu akciju su organizovali ispred AU “Eureka” Zoran Tomić, Sanja Jovanović, Miloš Stanković, Aleksandar Ristić, Aleksandar Jovanović, Nikola Nedeljković, Barbara Nedeljković i Stefan Anđelković. Akciju su pomogli i podržali astronomska sekcija Gimnazije, Kancelarija za mlade i medijske kuće u gradu.

Tokom posmatranja sugrađani su postavljali veliki broj zanimljivih pitanja kao što su: kako je nastao Mesec, zašto se uvek vidi jedna strana Meseca, koliko su veliki krateri na Mesecu, ali i pitanja koja su se odnosila na samu astronomiju kao nauku. Organizatori su sa zadovoljstvom odgovarali na postavljana pitanja, a veliki broj pitanja pitanja je odličan pokazatelj da u Kruševcu vlada veliko interesovanje za astronomijom i naukom. Na pitanja da li sa Kosturnice može da se posmatraju još neka nebeska tela, organizatori su detaljno objasnili problem svetlosnog zagađenja i način na koji to može da se reši. Iskorišćena je i prilika da se upoznaju sa projektom “Nebo za sve” koji udruženje realizuje u okviru projekta BeEverGreen sa Three House udruženje i ambasadom SAD-a u Srbiji.

Fotografija Meseca (foto: Jelena Dunjic)

U albumu možete pogledati fotografije sa jučerašnje aktivnosti, a uskoro ćemo objaviti i fotografije učesnika akcije. U subotu 19. oktobra održaće se festival nauke “Dani Eureke” u Gimnaziji gde AU “Eureka” priprema tri svoje postavke za učesnike, ali o tome više uskoro u najavi ovog događaja.

Organizatori posmatračke akcije

Leave a Reply