Perseidi sa Jastrepca

Došao je period godine kada možemo posmatrati jednu od najvećih kiša meteora, Perseide. Perseidi su roj meteora koji možemo posmatrati u periodu od 25. jula do 18. avgusta. Maksimum ovog roja, kada se očekuje najveći broj meteora jeste noć između 12/13 avgusta gde se procenjuje da će biti i do 100 meteora po jednom satu, naravno misli se sa lokacije koja je ptopunosti mračna i gde nekma svetlosnog zagađenja. Tako ako ste ovih noći videli “zvezde padalice” nemoj te se čuditi jer će ih biti još. AU “Eureka” će i ove godine organizovati javno posmatranje ovog roja meteora u saradnji sa planinarskim društvom Jastrebac iz njihovog doma na planini Jastrebac.

Sam roj meteora potiče od ostataka komete 109P/Swift-Tuttle koja je otkrivena 1862. godine. Svake godine u navedenom periodu Zemlja prolazeći svojom putanjom oko Sunca, preseče deo trajktorije ove komete i kroz atmosferu Zemlje prođe i sagori veliki broj ostataka ove komete.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara malo većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u malo jačem bljesku na nebu, pri sagorevanju većih fragmenata. Zabeleženi su i udari u Mesec.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.  Ko bude tada u gradu biće mnogo manje oduševljen.

Od 2008. godine Perseidi su ubedljivo najaktivnija meteorska kiša, a jedino Geminidi mogu da prate trku. U prilog Perseida ide i to da su znatno sjajniji od Geminida.

Mesec ove godine neće praviti većih problema tokom posmatranja Perseida, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu. Prepoznatljivo je po tome što ima oblik slova W.  Više o sazvežđima pogledajte na sajtu Svemir.

AU “Eureka” i ove godine organizuje posmatranje Perseida. Ove godine to će biti sa Jastrepca u noći 10/11 avgusta. Ova akcija se realizuje zajedno sa Paninarskim društvom Jastrebac u njihovom planinarskom domu. Večernji deo vezan za posmatranje Perseida biće od 20 časova kada će biti organizovano kraće predavanje o meteorima. Nakon toga ispred planinarskog doma biće organizovano posmatranje. Potrebno je da se svi zainteresovani dobro obuku i sa sobom ponesu vreće za spavanje ili nešto na čemu će ležati i sa čime će se pokriti. Posmatranje će se održati ako vremenski uslovi dozvole, tj. ne bude kišovito ili oblačno. Za sada prognoze nisu obećavajuće, ali se nadamo da će vremenski uslovi biti povoljni.

U dnevnom delu planinarsko društvo Jastrebac organizuje planinarenje. Više informacija o ovom delu možete pronaći na grupi planinarskog društva Jastrebac.

https://www.facebook.com/events/1407137192833670/

Obavezna je prijava zainteresovanih i više informacija možete dobiti na telefon organizatora iz PD “Jastrebac” Gradimir Perić: 037/438 388 ili 064/6140248.

Leave a Reply