Nebo za sve sa obale Rasine

U petak 16. avgusta održano je treće javno posmatranje iz astronomije u okviru projekta “Nebo za sve”. Ova lokacija je odabrana kao lokacija gde veliki broj sugrađana provodi slobodno vreme. Cilj projekta je i da se ukaže na problem svetlosnog zagađenja, a pošto navedena lokacija ima svetiljke, ideja je bila da se posetioci upoznaju sa problemima koje svetiljke takvog tipa zadaju astronomima i da se ukaže na moguća rešenja. Posmatranju je te večeri prisustvovalo preko 40 posetilaca koji su imali prilike da se upoznaju sa noćnim nebom.

Za posmatrače korišćena su dva teleskopa udruženja i dva dvogleda. Mesec je bio najzanimljiviji objekat za posmatranje jer su prisutni imali prilike i da ga fotografišu svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima. Nažalost zbog velikog svetlosnog zagađenja sa navedene lokacije nismo uspeli druge objekte da posmatramo. Takođe, prisutni su imali prilike da nauče neka od sazvežđa noćnog neba i kako da pronađu severnjaču na noćnom nebu.

Posmatranje Meseca

Pošto je 14. avgusta došlo do eksplozije zvezde u sazvežđu Delfina, odlučeno je i da se napravi fotografija ove Nove. Fotografija je uprkos svetlosnom zagađenju uspešno snimljena sa Nikon D3100 fotoaparatom.

Nova u sazvežđu Delfin

Posetioci su upoznati sa idejom projekta i pozvani da prisustvuju narednom posmatranju koje će biti na Bagdali idućeg dana.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji. Projekat se realizuje u okviru projekta “BeEverGreen” od strane TreeHouse organizacije, pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a u Srbiji.

Leave a Reply