AU “Eureka” na Vidovdanskom eko danu

U nedelju, 09. juna održan je Vidovdanski eko dan u Kruševcu, povodom obeležavanja Vidovdana 2013. Manifestacija je održana ispred Doma sindikata i u Vidovdanskoj ulici. Pod sloganom „Sačuvajmo prirodu“ veliki broj učesnika  kroz raznovrsne programe  na „Eko sajmu“ predstavio je projekte.

Na Eko sajmu su se predstavile kruševačke osnovne i srednje škole, udruženja i ustanove, sa svojim mini eko projektima za koje su građani glasali, a tri projekta u dve konkurencije biće nagađeni. Eko dan je otvorila pomoćnik gradonačelnika za ekologiju Dragana Milićević. Organizatori manifestaciije su: Grad Kruševac, Kancelarija za ekologiju, Kulturno-prosvetna zajednica, Kulturni centar Kruševac, kruševačko Javno komunalno preduzeće, i Udruženje građana Trihaus. AU “Eureka” je takođe uzelo učešće na ovoj manifestaciji.

Jedna od postavki bio je i projekat “Nebo za sve”. Kao što smo najavili, cilj projekta koji smo za ovu priliku pripremili jeste da se ukaže na problem svetlosnog zagađenja u gradu koji ne samo da uništava noćno nebo astronomima, već šteto utiče i na živa bića. Tom prilikom izneli smo dva teleskopa kojima smo sugrađanima omogućili da posmatraju Sunce. Na jednom su to mogli direktno da rade, sa zaštitnim filterom, dok na drugom teleskopu je to rađenom indirektnom metodom.

Veliki broj sugrađana je posetio našu postavku, postavljali puno zanimljivih pitanja, od kojih je najveći broj bio gde se nalazimo i gde obićno organizujemo posmatranja. Izuzetno smo zadovoljni posećenošću naše postavke, a to koliko smo bili uspešni govori i tekst koji je na svom blogu objavila Tamara Gočmanac. Tekst možete pročitati na njenom blogu Šaputalica.

Tim AU “Eureka” koji je realizovao postavku “Nebo za sve”

Sugrađani su imali prilike da glasaju za tri najbolja projekta udruženja i tri najbolja projekta osnovnih škola. Najbolji projekti biće podržani finansijski kako bi se realizovali u gradu. Iskreno se nadamo da ćemo dobiti dobru podršku kako bi nastavili uspešno da se krećemo ka ostvarivanju konačnog cilja, a to je gradska opservatorija. Uskoro ćemo objaviti i konačne rezultate glasanja građana.

U galeriji možete pogledati fotografije snimljene na ovoj manifestaciji, a za kraj pogledajte kraći prilog Regionalne televizije Kruševac o ovoj manifestaciji.

Leave a Reply