Projekat “Nebo je granica”

Astronomsko udruženje “Eureka” pored organizovanja predavanja i javnih posmatranja aktivno radi na poboljšanju uslova za promociju astronomije u gradu. Zato su članovi udruženja pripremili projekat pod nazivom “Nebo je granica” koji ima za cilj da se unaprede uslovi za promociju astronomije u gradu ali i realizaciju praktičnog dela nastave fizike i geografije (koji su povezani sa astronomijom) putem nabavke kvalitetnije astronomske opreme i obuke pojedinaca za rad na njoj. Nabavkom ove opreme stvoriće se uslovi i za izgradnju prve gradske opservatorije na Bagdali u nekom budućem periodu.

Nebo je granica

Projekat je prijavljen na konkurs “Znam šta hoću” koji je otvoren od strane fondacije Ana i Vlade Divac. Cilj ovog konkursa jeste da se podrže ideje koje imaju za cilj da se poboljša život mladih. Najbolji projekti biće podržani iznosima do 100.000 dinara. Sama procedura izbora najboljih projekata se sastoji iz više faza, od kojih svaka donosi određen broj poena. Među njima su: kvalitet i originalnost ideje, uticaj na lokalnu zajednicu, obezbeđeno sufinansiranje projekta, učešće mladih, reference … Jedan od kriterijuma takođe su i online glasovi. Više o projektu koji su članovi AU “Eureka” predložili na ovom konkursu i pravilima možete pročitati na sajtu konkursa.

I vi možete pomoći da kruševljani dobiju kvalitetniju opremu za bavljenje astronomijom. Na sajtu konkursa možete glasati za najbolje projekte po vašem mišljenju. Da bi ste glasali potrebno je da se registrujete na sajt ili da to učinite dok ste logovani na vaš facebook nalog. Na stranici projekta sa desne možete kliknuti na dugme da glasate za projekat po vašem izboru.

Nadamo se da će ideja AU “Eureka” biti podržana i da će kruševljani imati mogućnost da već od ovog leta snimaju sopstvene astrofotografije sa Bagdale uz saradnju i pomoć članova udruženja.

Leave a Reply