Kruševljani obeležili Evropske dane Sunca

Povodom manifestacije “Evropski dani Sunca” u Kruševcu je 14. maja organizovana mala svečanost u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. Za drage sugrađane tim povodom održana su tri zanimljiva predavanja o Suncu, održana je izložba radova najmlađih sugrađana na temu Sunce i ispred KCK održano je posmatranje Sunca putem Lunt solarnog teleskopa iz Niša.

Manifestaciju je otvorila pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Dragana Milićević. Posetioci su imali prilike da čuju predavanje pod nazivom Fizika Sunca koje je održao Zoran Tomić, član AU “Eureka” i koordinator projekta “Astronomija iz fotelje”. Drugo predavanje o solarnoj energiji održali su maturanti Gimnazije Lazar Živadinović i Vladan Ćirić i na kraju zanimljivo predavanje o Suncu u knjiženosti pod nazivom Sunce u kulturi i stvaralaštvu naroda, kao inspiracija za stvaranje, osećanje i trajanje održala je prof. srpskog jezika i književnosti Marija Videnović.

Zoran Tomić tokom predavanja “Fizika Sunca”

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola posetili su ovu manifestaciju ali i stariji sugrađani. Veliku pažnju privuklo je posmatranje Sunca koje je održano ispred KCK od 13:30 do 15:00 časova. Posetioci su mogli da kroz solarni teleskop vide kako izgleda fotosfera Sunca, granulasta struktura, solarne baklje i sunčeve pege, tj. sve ono o čemu je na predavanje “Fizika Sunca” rečeno, to je i demonstrirano pomoću ovog teleskopa. Veliki broj njih je i svojim fotoaparatima fotografisalo Sunce i na taj način sa sobom su poneli uspomenu na ovu manifestaciju.

Posmatranje Sunca ispred KCK

Te večeri na Regionalnoj televiziji Kruševac u emisiji Uvek više gostovali su predavači Zoran Tomić i Marija Videnović. U emisiji bilo je reči o utiscima sa manifestacije i priča o Suncu i solarnoj energiji sa stanovišta nauke i sa stanovišta književnosti i narodnog verovanja. Gledaoci su mogli da čuju zanimljivosti o našoj matičnoj zvezdi, procesima koji se na njoj dešavaju, kako se koristi solarna enegrija za potrebe ljudi na Zemlji. Sa stanovišta književnosti bilo je reči o tome kako su stari narodi verovali u Sunce i pripisivali mu božanske karakteristike, o etnoastronomiji i izvorima koji se mogu koristiti za ovaj tip istraživanja. Emisiju je vodila Nataša Vukotić.

Fotografije sa ove manifestacije možete pogledati u galeriji udruženja.

Leave a Reply