Evropski dani Sunca u Kruševcu

Povodom manifestacije “Evropski dani Sunca” u Kruševcu se 14. maja organizuje mala svečanost tim povodom u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. Za ovu priliku biće organizovana predavanja posvećena Suncu, organizovano posmatranje Sunca i izložba likovnih radova.

sunce

Cilj manifestacije “Evropski dani Sunca” je podizanje svesti javnosti o korišćenju solarne energije, kao i obuka mladih ljudi o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju i budućnosti.

Kao što je u uvodu rečeno tim povodom pripremljena je manifestacija koja će se sastojati od predavanja, astronomskog posmatranja i izložbe likovnih radova. Predavanja će biti održana u Beloj sali sa početkom u 12:30. Teme o kojima će biti reči su:

  1. Fizika Sunca – predavač Zoran Tomić (AU “Eureka” Kruševac i koordinator projekta Astronomija iz fotelje)
  2. Solarna energija juče, danas i sutra – predavači Lazar Živadinović i Vladan Ćirić (maturanti Gimnazije)
  3. Sunce u kulturi i stvaralaštvu naroda, kao inspiracija za stvaranje, osećanje i trajanje – predavač prof. srpskog jezika i književnosti Marija Videnović (Mašinsko-elektrotehnička škola)

Nakon predavanja ispred Kulturnog centra Kruševac, sa početkom u 13:30 pa sve do 15:00 časova biće organizovano javno posmatranje Sunca pomoću solarnog teleskopa koji su ustupili članovi tima “Astronomija iz fotelje”.

U holu ispred Bele sale biće postavljeni likovni radovi predškolaca i osnovca na temu Sunce.

Pozivamo sve zainteresovane sugrađane da nam se pridruže u proslavi Dana Sunca.

Leave a Reply