Kruševački srednjoškolci učestvovali na IASC 2013

U periodu od 22. marta do 26. aprila realizovana je kampanja potrage za asteroidima pod nazivom “IASC Asteroid Search Campaign 2013“. Ova kampanja realizovana je u okviru Međunarodnog meseca astronomije 2013. godine. Pravo učešća imali su učenici srednjih škola i fakulteta širom sveta. Ove godine izabrano je ukupno 15 timova iz sveta koji su zajednički vršili istraživanje Sunčevog sistema u potrezi za asteroidima. Dve ekipe su bile iz Srbije i to iz Kruševca.

Iz Srbije su učestvovala dva tima. Prvi tim pod nazivom “Serbian Asteroid Search Team” su činili učenici Gimnazije iz Kruševca i to: Miloš Stanković, Neda Aleksandrov, Veljko Đorđević i Nikola Nedeljković, pod mentorstvom prof. fizike Nade Savić. Drugim tim činili su učenici Mašinsko elektrotehničke škole Darko Jovanović i Nemanja Mijajlović, pod mentorstvom prof. fizike Nataše Ralić. Oni su u ovom periodu dobili devet setova fotografija određenog dela neba koji su pomoću programa Astrometrica trebali da analiziraju i uoče potencijalne ili postojeće asteroide. Obuku za rad na ovom programu i pomoć tokom celog vremena trajanja ovog projekta pružio je Zoran Tomić iz AU “Eureka”. Da napomenemo da su Miloš Stanković, Darko Jovanović i Nemanja Mijajlović članovi AU “Eureka” i aktivno rade na promociji astronomije u gradu.

Na kraju projekta dobijene su informacije da su timovi uspešno obavili aktivnosti na projektu. Tim iz Gimnazije je prema poslednjem izveštaju potvrdio NEO objekat 1866 i 99942, dok je tim iz Mašinsko elektrotehničke škole potvrdio 2013 AU76 objekat.

Ovo je bilo prvo učešće ovih mladih astronoma na ovom projektu i nadamo se da će sledećih godina biti još više učesnika iz Srbije. U narednom periodu ovi timovi će raditi na drugom projektu pod nazivom Globe at Night, gde će izvršiti mapiranje svetlosnog zagađenja u Kruševcu.

Leave a Reply