Tri godine Eureke

U Gimnaziji je 6. marta održana proslava povodom tri godine od osnivanja udruženja. Za ove tri godine postignuto je puno rezultata. O radu udruženja i postignutim rezultatima možete pročitati u članku “Tri godine rada AU “Eureka“. Svečanosti je prisustvovao veliki broj učenika, profesora i ljubitelja astronomije. Učinoca je skoro u potpunosti bila popunjena. U uvodnom delu programa bilo je reči o ostvarenim rezultatima u prošloj godini i planovima za ovu godinu. Nakon uvodnog dela održano je kraće predavanje o Panstarrs kometi koja će uskoro biti vidljiva i iz naših krajeva. Na kraju trebalo je biti posmatranje Sunca iz dvorišta, ali nažalost zbog lošeg vremena nije bilo mogućnosti da se posmatranje održi. Pre i nakon predavanja posetioci su imali prilike da pogledaju teleskope sa kojim udruženje raspolaže i rad koji su pisali Jovan Aleksić, doktorant astrofizike iz Beograda, i Zoran Tomić iz AU “Eureka”. Mnogi posetioci su iskoristili priliku da se fotografišu pored teleskopa, a na kraju svečanosti organizacionom timu udruženja pridružila su se još dva nova člana.

O svečanosti iz ugla Zorana Tomića možete pročitati na njegovom blogu, a putem sledećeg linka možete pogledati fotografije sa održane svečanosti.

Ukratko navodimo i neke od najbitnijih aktivnosti koje je udruženje realizovalo u ovom periodu.

U 2012. godini AU „Eureka“ je aktivno radilo na promociji astronomije, pre svega organizovanjem javnih posmatranja za sugrađane, ali i gostovanjima po školama u Kruševcu. Tokom 2012. godine posetili smo škole OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Dragomir Marković“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Branko Radičević“, … Prilikom posete za učenike tih škola organizovali smo kraća predavanja i nakon predavanja imali su prilike da posmatraju kroz teleskop. Nadamo se da će se i ove godine nastaviti uspešna saradnja sa ovim školama. Tradicionalno smo uzeli učešće na festivalu nauke „Dani Eureke“ gde smo imali zaista rekordnu posećenost postavci i večernjem posmatranju koje je organizovano sa Kosturnice.

Organizovali smo i brojna posmatranja sa Bagdale. Među njima izvdvojićemo posmatranje tranzita Venere, održanog 6. juna gde je veliki broj sugrađana propratio ovaj astronomski fenomen u ranim jutarnjim časovima. Posmatrali smo i Perseide u avgustu. Sa planinarskim društvom „Jastrebac“ bilo je u planu da se prvo veče posmatranja obavi sa Jastrepca, ali nažalost loši vremenski uslovi to nisu dopustili. Zato je drugo posmatračko veče održano tradicionalno na Bagdali. U avgustu smo takođe propratili i snimili redak fenomen poznat kao okultacija. Snimili smo okultacije Jupitera i Meseca i materijal snimljen te večeri postavljen je na Youtube kanalu udruženja. Treću godinu smo organizovali posmatranje Meseca u okviru projekta „International Observe the Moon Night“ sa odličnim rezultatom.

Rad udruženja predstavljen je 2011. godine na Nacionalnoj konferenciji astronoma Srbije i 2012. na konferenciji „Razvoj astronomije kod Srba“ obe održane u Beogradu. Ove godine iz štampe je izašao zbornik sa prve konferencije, dok se uskoro očekuje izlazak i zbornika sa druge navedene konferencije. Takođe, rezultati rada AU „Eureka“ predstavljeni su i na skupu astronoma amatera organizovanom u Beogradu od strane Centra za promociju nauke.

Pored aktivnosti vezanih za promociju astronomije, udruženje već treću godinu vrši merenje svetlosnog zagađenja u gradu. Iz godine u godinu sve veći broj podataka je prikupljen i dajemo značajan doprinos razvoju ovog međunarodnog projekta. U planu je da se dodatno prouči i primeni nova metoda merenja zagađenja, putem DSLR aparata.

Udruženje aktivno podržava i promoviše rad drugih entuzijasta na polju astronomije. I ove godine smo pomogli da se u Kruševcu promoviše projekat Virtual Telescope i studentki tim „Astronomija iz fotelje“.

Naši rezultati nisu ostali neprimećeni tako da su lokalni mediji uspešno pratili i prenosili rezultate našeg rada. Takođe i putem sajtova Astronomski magazin, Svet nauke i Svemir o našim rezultatima mogli su da pročitaju i drugi ljubitelji astronomije širom Srbije.

U 2013. godini u planu je da se dalje nastavi sa aktivnom promocijom astronomije, ali i da se krene sa ozbiljnijim naučnim istraživanjima. Za to je potrebna dodatna i kvalitetnija oprema u odnosu na onu koju članovi za sada poseduju. Istovremeno nedostatak sredstava i opreme predstavlja veliki izazov za članove da se pronađu načini da se sa postojećom opremom što bolji rezultati ostvare.

Leave a Reply