Snimljena Panstarrs kometa iznad Kruševca

U nedelju 17. marta članovi AU “Eureka” Zoran Tomić i Darko Jovanović snimili su kometu C/2011 L4, ili poznatiju kao Panstarrs. Članovi udruženja su prošle nedelje, 10. marta, pokušali da snime ovu kometu, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili. Tada je na zapadu gde se kometa nalazila bio veliki sloj oblaka. Zato je tog dana udruženje nakon neuspelog snimanja komete organizovalo posmatranje M45, M42 objekta i Jupitera.

Ove nedelje izlazak na teren je bio uspešniji. Naime, takođe su se veliki slojevi oblaka skupili na zapadu, ali je u intervalu od 18:30 do 18:45 zabeležen dovoljan broj fotografija na kojima se jasno uočava kometa. Fotografije su snimljene Nikon D3100 aparatom sa objektivom od 55mm. Neke od fotografija možete videti u tekstu, dok sve fotografije sa prvog i drugog pokušaja snimanja komete možete pogledati u galerijama.

U narednom periodu članovi će pokušati da iskoriste još par vedrih večeri da snime ovu kometu, pošto će njen sjaj naglo opadati u narednom periodu i moćiće da se posmatra putem teleskopa.

Leave a Reply