Bliski susret sa asteroidom DA14

Asteroid DA14 je neo objekat (Near Earth Object). Otkriven je 23. februara 2012. godine od strane astronoma sa OAM opservatorije u La Sagra, Španija. Procenjeno je da je njegov prečnik oko 45 metara, a masa oko 130.000 tona. Proračuni koji su načinjeni ukazuju da će ovaj asteroid 15. februara 2013. godine proći pored Zemlje jako blizu, tj. procenjuje se na rastojanju od oko 34.100 km, što predstavlja rekorno najmanje rastojanje prolaska nekog objekta ovog tipa pored Zemlje. Da bi smo vam dočarali koliko je to blizu rećićemo da geostacionarni sateliti obilaze Zemlju na rastojanju od 35.800 km. Međunarodna svemirska stanica i Svemirski teleskop Habl se nalaze na rastojanjima od 410 km, odnosno 560 km.

Prvo pitanje koje ćete sigurno postaviti jeste da li nam preti opasnost od ovog objekta? Odgovor je NE! Objekat neće udariti u našu planetu. Asteroid će biti na najmanjoj udaljenosti od Zemlje 15. februara u 20:24 časova po našem vremenu. Brzina kojom će proleteti je oko 7,8km/s. Pošto će asteroid proleteti jako blizu naše planete, gravitacija Zemlje uticaće da se promene parametri trajektorije ovog asteroida. Njegov trenutni period obilaska oko sunca je 366 dana, dok će nakon prolaska biti skraćen i iznosiće oko 317 dana. Sledeći prolazak blizu Zemlje biće tek 2046. godine 16. februara, ali rastojanje će iznositi oko 60.000 km.

Apsolutni sjaj ovog objekta je 24,4 magnitude, ali prilikom prolaska proed Zemlje ona će iznositi 7,4 magnituda. Nažalost ovo nije dovoljno sjajno da bi objekat videli golim okom, ali će moći da se posmatra jačim dvogledima i teleskopima. Za sve one koji nemaju svoj teleskop ili mogućnosti da ovaj objekat posmatraju, to možete uraditi putem interneta.

Veliki broj grupa i organizacija koje se bave astronomijom i njenom promocijom putem internet posmatranja ispratiće ovaj događaj. Jedna takva organizacija jeste Virtual Telescope Project iz Italije. Slobono se može reći da je ova grupa jedna od vodećih u svetu kada je reč o promociji astronomije putem interneta. Po broju organizovanih javnih događaja i ispraćenih astronomskih pojava je među prvima u svetu. Ovaj projekat predvodi Gianluca Masi, doktor astrofizike iz Italije uz pomoć svoje pomoćnice Giselle Luccone. Više informacija o projektu i šta sve možete raditi sa njihovom opremom možete videti na sajtu www.virtualtelescope.eu.

Na kraju možemo samo reći da nas ove godine očekuje još puno zanimljivih astronomskih pojava i preporuka je da ih ne propustite. Neke od njih moćićemo da ispratimo i u našem gradu, a druge svakako ćemo ispratiti putem organizacija kao što je Virtual Telescope. Na kraju evo i linka za ovaj astronomski događaj koji će ispratiti Virtual Telescope – http://www.virtualtelescope.eu/webtv/. Početak posmatranja biće 15. februara u 23 časova.

Pogledajte i zanimljivu animaciju prolaska asteroida DA14 pored Zemlje.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7YTmS6U8WM

 

Izvori: wikipedia, Astronomski magazin

Leave a Reply