Promocija knjige “Astronomija” i udžbenika iz fizike

U Centru za stručno usavršavanje 30. januara održana je promocija knjige “Astronomija” autora Nikole Božića i udžebnika iz fizike za osnovne škole za 6. i 7 razred, koju je predstavio jedan od autora Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta. Promociji je prisustvovao veliki broj nastavnika fizike iz kruševačkih osnovnih škola sa svojim učenicima. Na počektu promociju je otvorila Dragana Milićević, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku i jedan od osnivača AU “Eureka”.Prvo je Božidar Nikolić predastavio udžbenike iz fizike gde su istaknute novine koje izdvajaju navedene udžbenike od drugih koje su postojeće na tržištu. Autori su pokušali da fiziku približe osnovcima i da postane interesantna ne samo najboljim učenicima već svima. Udžbenici su puni zanimljivih primera i grafičkih ilustracija problema kojima se bave. Nakon svake od oblasti postoje primeri i zadaci kojim se utvrđuje naučeno gradivo, a takođe su uvedeni i zanimljivi metodi za proveru koliko su učenici shvatili gradivo sa časa.

Nikola Božić je predstavio svoju knjigu “Astronomija” koja je nagrađena prošle godine na sajmu knjiga u Beogradu za ilustraciju. Nikola je izjavio da je pisanje knjige bio veliki izazov jer je knjiga trebala da bude prilagođena pre svega najmlađim uzrastima (od 8 do 12 godina), gde bi se upoznali sa astronomijom bez potrebe za znanjem matematike i formula. Ova knjiga predstavlja odličnu polaznu osnovu za pisanje drugih knjiga iz ove interesantne oblasti za sve uzraste, sa različitom širinom i dubinom znanja iz astronomije koje se obrađuje.

Na kraju promocije Božidar Nikolić je održao kratko predavanje o nanotehnologiji, koja predstavlja jednu od oblasti u ekspanziji i koja privlači veliko interesovanje mladih naučnika.

Na kraju skupa posetiocima su uručeni pokloni od strane Kreativnog centra i OŠ “Dositej Obradović” je od Nikole Božića dobila mali Galileoskop koji će pomoći ovoj školi da uspešno nastavi promociju nauke i astronomije među svojim đacima.

Ovom skupu su prisustvovali i članovi AU “Eureka” koji su pohvaljeni od strane Dragane Milićević za sve aktivnosti na polju promocije nauke u Kruševcu i okolini, dok je Nikola Božić naglasio da je Kruševac postao jedan od pet gradova gde se najveći broj astronomskih aktivnosti sprovodi. Ovo predstavlja veliki stimulans za AU “Eureka” da u budućem periodu još više radi na polju promocije nauke među mladima.

Putem sledećeg linka možete pogledati fotografije sa današnje promocije knjiga.

Leave a Reply