Poseta OŠ “Dositej Obradović” – izveštaj

Članovi AU “Eureka” juče su posetili učenike OŠ “Dositej Obradović” u Kruševcu na poziv profesorke geografije Adele Cvetković. Tom prilikom Miloš Stanković je održao kraće predavanje o planetama Sunčevog sistema, koje je bila odlična prilika za učenike da utvrde svoje znanje iz astronomije, ali i da saznaju nove informacije o planetama u našem sistemu. Učenici su bili veoma zainteresovani za predavanje, a posebno je zanimljivo da su aktivni u praćenju vesti o otkrićima novih planeta oko drugih zvezda.

Nakon predavanja u dvorištu škole postavljen je refraktor 60/900 pomoću koga su učenici posmatrali Jupiter. Uslovi za posmatranje su bili odlični, tako da je pedesetak učenika koji su prisustvovali ovom događaju mogli da vide najveću planetu u Sunčevom sistemu i njegova četiri najveća satelita (Io, Evropu, Ganimed i Kalisto). Dok su učenici čekali na red za posmatranje bilo je reči o sazvežđima, karakteristikama planeta našeg sistema i o radu udruženja. Pored Miloša, iz udruženja ovoj aktivnosti su prisustvovali Darko Jovanović, Stefan Burgić i Zoran Tomić.

Ovaj događaj su propratili i novinari iz Regionalne televizije Kruševac. Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u albumu.

Leave a Reply