Astronomsko veče u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” – izveštaj

U četvrtak 29.03.2012. godine astronomsko udruženje “Eureka” u saradnji sa OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Kruševcu organizovalo je astronomsko veče u toj školi. Tom prilikom organizovano je predavawe koje je održao Zoran Tomić pod nazivom “Šta je to astronomija?”. Ovim predavanjem predavač je želeo da upozna učenike uzrasta od 5. do 7. razreda sa astronomijom kao naukom i jednim od najzastupljenijih hobija. Pored uopštene priče o astronomiji bilo je reči o astronomskim instrumentima i o objektima koji su planirani to veče da se posmatraju iz dvorišta škole.
Učenici, kojih je bilo oko 80, bili su zainteresovani za predavanje koje je bilo interaktivnog tipa. Naime slušaoci su aktivno uključeni u predavanje sa ciljem da učenici obnove svoje znanje o svemiru, astronomiji i astronomskim objektima, što su oni uspešno i uradili.
Nakon predavanja organizovano je posmatranje iz dvorišta škole. Tom prilikom posmatrani su Venera, Mesec i Mars. Za posmatranje korišćen je teleskop Miloša Stankovića, aktivnog člana udruženja, refraktor 60/900. Zbog svetlosnog zagađenja i oblačnosti koja je nadolazila nisu posmatrani M45, M42 i nisu prikazani neki od zanimljivih sazvežđa. Ove aktivnosti su ostavljene za neko od narednih druženja sa učenicima.
Utisci na kraju ove aktivnosti su odlični i sa strane učesnika, ali i sa strane organizatora. Nadamo se da je ovo odličan početak serije aktivnosti astronomskog udruženja “Eureka” po kruševačkim školama. Ako je neka od škola zainteresovana da članovi AU “Eureka” gostuju sa predavanjem ili posmatranjem Sunca ili drugih objekata mogu nas kontaktirati putem maila eurekakutak@gmail.com.
Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u albumu. Fotografije je snimio Miloš Stanković.

Leave a Reply