Završena XVI Nacionalna konferencija astronoma Srbije

Od 10. do 12. oktobra održana je XVI po redu Nacionalna konferencija astronoma Srbije. Na ovoj konferenciji bio je veliki broj radova iz raznih oblasti astronomije, a jedna od oblasti bila je i amaterska astronomija. Na ovoj konferenciji astronomsko udruženje “Eureka” predstavljeno je u obliku poster prezentacije. Tačnije predstavljene su sve astronomske aktivnosti koje su realizovane u Kruševcu od 2008. do 2011. godine. Za napore koje članovi Eureke ulažu u promociju astronomije dobili su pohvali od mnogih astronoma, a posebno od profesorke dr Ogle Atanacković sa Matematičkog fakulteta koja se bavi aktivnim praćenjem promocije astronomije u Srbiji, ali ne samo amaterske astronomije, već i njene pozicije u obrazovnom sistemu Srbije. Takođe konferencija je bila odlična prilika da se predstave i buduće aktivnosti koje je Eureka planirala, ali i da se ostali astronomi iz Srbije bliže upoznaju sa našim aktivnostima i da razmenimo iskustva.

Pored ovog predavanja Zoran Tomić je predstavio rad na temu “Astronomija iz fotelje – novi način bavljenja astronomijom putem interneta” koji je radio zajedno sa Jovanom Aleksićem. Taj rad je premijerno predstavljen na konferenciji jer je to bila prva verzija ove teme koja je zaokružena.

Izveštaj o konferenciji možete pogledati na sajtu Eureka kutak, a više o konferenciji možete saznati na zvaničnom sajtu konferencije.

Leave a Reply