Srbija fotografiše Mesec – izveštaj

Početkom oktobra u Srbiji je realizovan zajednički projekat 13 astronomskih društava iz Srbije pod nazivom “Srbija fotografiše Mesec”. Tačnije projekat je trajao od 6. do 15. oktobra kada je trebalo napraviti fotografiju Meseca i poslati je na mail. U nastavku sledi izveštaj u vezi ovog projekta koji je objavio na sajtu Astronomski magazin Srđan Penjivrag, jedan od organizatora ovog projekta, a nakon toga kratak izveštaj iz Kruševca.

Akcija “Srbija fotografiše Mesec”  je završena. Zamišljena je kao samostalna akcija, ali i doprinos ljubitelja astronomije i astrofotografije iz Srbije Međunarodnoj noći posmatranja Meseca.

Konkurs je bio otvoren od 6. do 15. oktobra. Neke fotografije i dalje stižu, ali ovde podvlačimo crtu što se izveštaja tiče.

U ovom periodu 63 osobe su poslale fotografije iz svih krajeva Srbije. Ukupno je stiglo 394 slika Meseca.

Mesec je fotografisan i sa Astronomske stanice Vidojevica. Sjajna i konkretna podrška profesionalnih astronoma ovoj akciji.

Oko polovine fotki je osrednje rezolucije sa “celim” Mesecom. Ipak, odlične fotografije su stigle iz Ruđera, B. Palanke, Sremske i Kosovske Mitrovice, Beograda..

Većina slika napravljena je “skromnijom” opremom (mobilni telefoni, obični fotoaparati i manji teleskopi).

Trinaest astronomskih društava, grupa i sekcija je organizovalo i realizovalo akciju:

 • AD “Astromitro” iz Kosovske Mitrovice
 • AD “Univerzum” iz Bačke Palanke
 • Amatersko astronomsko društvo “Tycho Brahe” Beograd
 • Astronomska grupa Društva istraživača ”Vladimir Mandić-Manda”
 • AD “Ruđer Bošković” iz Beograda
 • ADNOS iz Novog Sada
 • “Alfa” iz Niša
 • Prirodnjačko društvo “GEA” iz Vršca
 • “Eureka” iz Kruševca
 • AD “Milutin Milanković” iz Zrenjanina
 • Astronomskia sekcija Izviđača “Pinki” iz Sremske Mitrovice
 • AU “Milutin Milanković – Pančevo” iz Pančeva
 • AD “Bor” iz Bora
 • AD “Lira” iz Novog Sada

Sam broj dovoljno govori o želji i potrebi za saradnjom i učestvovanjem u većim zajedničkim projektima.

Aktivnu podršku akciji dale su i osnovne i srednje škole, kao i nekoliko organizacija (Kancelarija za Mlade..).

Budžet za realizaciju celog projekta iznosio je 0 dinara.

Vreme je bilo izuzetno loše. Oblaci i kiša širom Srbije tokom dobrog dela trajanja konkursa.

Od desetak najavljenih organizovanih posmatranja Meseca tokom “Međunarodne noći posmatranja Meseca” realizovane su samo tri. U Rumi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu. Kiša je totalno pokvarila ceo događaj. U Novom Sadu je umesto posmatranja održano predavanje o Mesecu.

 

Sama akcija Srbija fotografiše Mesec u ogromnom delu je trebala da se osloni na organizovana posmatranja. U Zrenjnainu smo pozvali ljude da dodnesu fotoaparate i slikaju kroz teleskope što je dosta njih i učinilo. Nema nikakve sumnje da bi broj učesnika i fotografija bio i do 5x veći da je bilo vedro i da su organizovana posmatranja uspela.

Dodatno ograničenje predstavlja i veoma mali broj teleskopa u Srbiji.

Gotovo svi štampani mediji i brojne TV i radio stanice su najavile akciju. Neke bolje i da nisu s obzirom kako su je protumačile. No, to je standardni problem. Navikli.

Zanimljivo je da ima dosta učesnika koji su informacije pročitali iz dnevne štampe (V. Novosti, Blic..) a ne sa sajtova lokalnih astronomskih društava ili AM-a.

Narednih dana napravićemo nekoliko verzija velikog mozaika od boljih slika i mega mozaik od svih pristiglih slika Meseca.

Generalno, s obzirom na kratku najavu, još kraći rok za slikanje Meseca i dosadne oblake imali smo zaista veliki broj učesnika i ogroman broj fotografija. Ono što nemamo jeste kvalitet (čast izuzecima). To je direktna posledica nedostatka iole bolje opreme.

U narednom periodu čekaju nas neka iznenađenja vezana za ovu akciju i još zanimljivih zajedničkih aktivnosti na nivou cele Srbije.

 

Preuzeto sa Astronomskog mazgazina

U Kruševcu glavni događaj posmatranja i fotografisanja Meseca trebao je da se održi 8. oktobra na fudbalskom igralištu Jakša, ali zbog loših vremenskih uslova je posmatranje je odloženo za 14. i 15. oktobar na istu lokaciju, a 7. oktobra je organizovano posmatranje za one koji su bili u mogućnosti da dodju. Tada su napravljene nekoliko fotografija, od kojih je jedna sa Nikon D3100 aparatom na SkyWatcher teleskopu 150/750 na EQ3 motorizovanoj montaži koju je snimio naš član Darko Jovanović. Fotografiju sa izveštajem možete pogledati na sajtu Eureka kutak.

Nažalost vreme 14. i 15. oktobra takođe nam nije išlo na ruku, ali 15. oktobra je moglo 30 minuta da se posmatra i fotografiše Mesec i Jupiter što je i urađeno sa Jakše. Napravljeno je tom prilikom nekoliko fotografija i posmatranjima je prisustvovalo oko 20 sugrađana. Više informacija o ovim akcijama možete pogledati na sajtu Eureka kutak.

Leave a Reply