Godišnjica AD “Univerzum” i otvaranje opservatorije

U subotu, 16. aprila svečano je otvorena automatizovana opservatorija u Bačkoj Palanci. O značaju nove opservatorije govorio je dr Dušan Mrđa, predsednik Saveza astronomskih društava Vojvodine, a o funkcionisanju i planovima za rad opservatorije prisutne je upoznao Janko Mravik, predsednik AD “Univerzum”.

Nakon razgledanja opservatorije gosti su pozvani u OŠ “Sveti Sava” u kojoj je otvorena izložba astrofotografije. Zatim je Janko Mravik prezentovao dosadašnji rad AD “Univerzum”, jer otvaranje opservatorije se poklopilo da godišnjicom ovog astronomskog društva.

AU “Univerzum” je ostvarilo zapažene rezultate u svom dosadašnjem radu. Bili su suorganizatori astronomskog kampa “Letenka 2010.”, učestvovali u organizovanju Mesijerovog maratona, gostovanja po televizijama, radio emisijama, saradnja na izgradnji meteorske mreže i saradnja sa hrvatskom meteorskom mrežom, realizacija 100 sati astronomije i mnoge druge aktivnosti.

Najnovije je da su napravili i uspešno robotizovali svoju opservatoriju koja će nositi naziv “Night Hawk”. Konkurs je bio raspisan i odabarane je i nagrađen najbolji rad. Nadamo se da će ova opservatorija biti dostupna i za žiru javnost i da će u potpunosti moći njome da se upravlja sa daljine kao što je slučaj sa kanadskim timom “MyTelescope.com“. AD “Univerzum” je izgradnjom i robotizacijom svoje opservatorije jedna od pionira kada je reč o zaživljavanju koncepta astronomije iz fotelje u Srbiji.

Više informacija i fotografije možete pogledati na sajtu Astronomskog magazina.

Leave a Reply