Stipendije za 1000 najuspešnijih studenata

19. februara dobitnicima stipendije Fonda za mlade talente uručene su plakete „Dositeja“ kao nagrada za uspešne rezultate tokom studiranja. Jedan od dobitnika ove stipendije jeste i naš član, Zoran Tomić.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković uručila je plakete „Dositeja“ dobitnicima stipendije Fonda za mlade talente, na čijoj se listi ove godine našao 991 student, koji će dobijati 25.000 mesečno tokom deset narednih meseci.

Snežana Samardžić-Marković je uručujući plakete rekla da je „Dositeja“ zaslužena nagrada za vredne i požrtvovane studente, kojom se nagrađuju prave vrednosti i podstiču talentovani mladi ljudi kojima je potrebna podrška. Stipendija se zove „Dositeja“ prema našem najvećem prosvetitelju dositeju Obradoviću, koji je stvorio Beogradsku školu, preteču Beogradskog univerziteta i bio prvi ministar prosvete obnovljene Srbije.

Kako je rekla Snežana Samardžić-Marković ova stipendija se dodeljuje isključivo na osnovu rezultata. Poruka fonda je da su nagrađeni studenti osobe koje treba da pomognu da se stvori nov sistem vrednosti, čija će suština biti vredan rad. Takođe poručila je da su stipendisti prava slika Srbije.

Jedan od dobitnika ove stipendije jeste i potpredsednik AU “Eureka”, Zoran Tomić. On je student završne godine na Ekonomskom fakultetu u Nišu sa prosečnom ocenom 9,82. Tokom svojih studija slobodno vreme posvetio je radu u AU „Eureka“, koje je u prošloj godini organizovalo veliki broj aktivnosti na polju popularizacije astronomije. Inače to društvo u martu mesecu proslaviće svoju prvu godinu rada. Takođe aktivno se bavi istraživanjima iz oblasti distribucije bogatstva, ekonofizike i njene popularizacije. Učestvovao je na Nacionalnom takmičenju „Laboratorija slavnih“ gde je sa svojom prezetacijom na temu „Moguli se fizičari baviti ekonomijom?“ osvojio nagradu publike i uspešno prezentovao ovu novo i jako zanimljivo interdisciplinarno polje istraživanja.

Za sebe kaže da je vredna, požrtvovana i poštena osoba koja svojim radom želi da pomogne da se društvena zajednica razvije. Trenutno je angažovan u studentskoj organizaciji AIESEC na projektu „Dani nauke“ koji će se uskoro realizovati u Nišu, ali kako kaže sprema i iznenađenje za sve srednjoškolce ljubitelje nauke u Srbiji koji će moći da se uključe u ovaj projekat. Takođe napisao je veliki broj članaka na razne teme iz ekonomije, matematike, ekonofizike, astronomije na sajtovima www.svetnauke.org, www.astronomija.co.rs i deo je tima koji vodi sajt www.rasina.net.

U budućnosti bi želeo da se bavi daljim istraživanjem u oblasti ekonomije i astronomije, da upiše i završi master iz ekonomije i astronomije i da dalje radi na popularizaciji ovih nauka i nove naučne discipline ekonofizike.

Više informacija o Fondu za talente i dodeli stipendija možete pogledati na sledećim sajtovima:

www.rts.rs

www.blic.rs

www.mos.gov.rs

Leave a Reply