Astronomija iz fotelje – AIESEC LC Niš – rezultati ankete

Kao što smo u prethodnom tekstu naveli, obradili smo rezultate ankete i sada vam ih predstavljamo. Na sajtu AIESEC organizacije možete pročitati čime se to studenti u njoj bave i koji se projekti trenutno rade.

Predavanju i predstavljanju koncepta “Astronomija iz fotelje” prisustvovalo je 48 ispitanika, starosti od 19 pa do 25 godina. Pitanja u anketi su struktuirana tako da pokažu:

  1. Stepen upoznatosti sa astronomijom
  2. Stepen zainteresovanosti ispitanika za astronomiju
  3. Njihovo iskustvo u posmatračkoj astronomiji
  4. Da li su ikada posmatrali pomoću robotizovanih teleskopa
  5. Kao i njihovu zainteresovanost da se bave astronomijom iz fotelje, tj. da li su zainteresovani za korišćenje usluga MyTelescope.com

Što se tiče stepena upoznatosti sa astronomijom kao naukom prosečna ocena koju su ispitanici dali je 2,21. Što se tiče stepena zainteresovanosti ispitanika za astronomiju je 2,58. Trećina osoba je imala prilike da posmatra kroz teleskop i približno toliko da prisustvuje nekom od predavanja iz astronomije. Nažalost niko nije posmatrao kroz robotizovan teleskop i što se tiče zainteresovanosti za posmatranjem i bavljenjem astronomijom iz fotelje njih 64,58% je odgovorilo da bi koristilo usluge MyTelescope.com, a čak 85,42% da bi to volelo da radi sa nekim od robotizovanih teleskopa iz Srbije.

Što se tiče samih rezultata ankete treba napomenuti da je statistički uzorak izuzetno mali i da je to zapravo odabrana grupa studenata koja je posvećena vannastavnim aktivnostima, grupa ljudi koja je angažovana kroz razne projekte u AIESEC-u i koji su otvoreni za inovacije i imaju širok spektar interesovanja. To je, može se reći, ciljna grupa ka kojoj amaterska astronomija je okrenuta, ali i kojoj je popularizacija astronomije namenjena.

Cilj ove ankete bio je pre svega da potvrdi da je korišćenje savremene tehnologije u posmatračkoj astronomiji dobar potez za popularizaciju astronomije, ali i za regrutovanje novih astronoma amatera koji će u svoje slobodno vreme, kada sednu u udobnu fotelju, da daju doprinos razvoju astronomije i našeg znanja svemira time što će izvdojiti sat-dva nedeljno da bace pogled ka noćnom nebu na jednom od mnogobrojnih robotizovanih teleskopa u svetu. Takođe iz članaka u Astronomskom magazinu možete da pročitate da se u Srbiji pored AO “Vidojevica” prave i druge, manje, robotizovane opservatorije sa istim ciljem.

U daljem radu AU “Eureka” će nastaviti da promoviše koncept “Astronomija iz fotelje” i da anketira ispitanike po ovom pitanju kako bi smo dobili preciznije podatke o isplativosti daljeg razvoja ovog koncepta i bavljenjem astronomije iz fotelje.

Leave a Reply