Krenite u lov na planete

Lov na planete drugih zvijezda stoljećima je bio san astronoma diljem svijeta. Prije petnajstak godina dogodila su se prva otkrića. Otada na ovamo pronađeno je preko 500 planeta drugih zvijezda, a taj broj raste iz dana u dan. Riječ je o novoj, dinamičnoj i veoma zahtjevnoj temi suvremene astronomije. No jeste li znali da i Vi možete otkriti planete oko drugih zvijezda i to bez posjedovanja sofisticirane i skupe astronomske opreme, poznavanja složene metodologije rada i dobro potkovanog znanja iz astronomije ali i tehnike?

Američki projekt „Citizen Science“ odnedavno u sklopu svojih edukacijsko-popularizatorskih aktivnosti nudi svojevrsnu internet-aplikaciju koja se temelji na podacima svemirskog teleskopa Kepler. Njegovo je područje opažanja dio zviježđa Labud i Lira, s prekoo 150.000 pojedinačnih zvijezda. Sve se one istovremeno opažaju i bilježe njihovi parametri promjene sjaja, spektra..Na vama je da posjetite web adresu http://www.planethunters.org gdje Vas očekuju kratke i precizne upute što i kako trebate raditi. Sve što vam je potrebno za potencijalno otkriće je računalo s pristupom na internet te volja za učenjem i istraživanjem. Svi podaci koje obradite biti će procesuirani i time ćete direktno doprinjeti znanstvenim istraživanjima. Možda se baš i Vama posreći pa otkrijete čitav jedan novi, nepoznati svijet stotinama svjetlosnih godina daleko od nas! U biti Vaš je zadatak da opažate i provjeravate svjetlosne krivulje koje bilježe pad sjaja pojedine zvijezde, što je prikazano grafikonom. Provjerite svako odstupanje od standardnog signala. Do pada sjaja zvijezde dolazi priliko tranzita (prividnog prelaska) planete preko njezina diska.

Podaci koje je Kepler prikupio već su obrađeni pomoću računala na Zemlji. No računala mogu obraditi podatke samo onoliko dobro koliko im je i program za obradu podataka dobro osmišljen. Čak i tada događaju se propusti u detekciji pojedinih interesantnih „detalja“ (exo planeta). Ljudski mozak s druge strane lako će uočiti svaku anomaliju u grafičkim podacima i uz dva tri klika mišem provjeriti da li se radi o lažnoj uzbuni ili je riječ o potencijalnom novom otkriću. Upravo se na takvom principu rada temelji „ZooInverse“ program kojem je za cilj omogućiti javnosti sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima s mogućnošću da čak i ljudi koji nisu ni astronomi amateri ostvare vrhunski uspjeh na najagilnijem području današnje astronomije. Svaki potencijalni kandidat biti će pomno istražen najvećim teleskopima svijeta. Eventualno novo otkriće bila bi prava velika zadovoljština. Samo o Vama ovisi s koliko ćete ozbiljnosti prići ovom projektu. Hoćete li ga samo iskušati i poigrati se njime ili ćete ozbiljno prionuti poslu. Moguće da pretražite mnoštvo podataka i ne pronađete novi planet, no i u tom slučaju obradili ste podatke i zna se da „tamo“ nema ničeg. Pomogli ste i sudjelovali u radu znanstvene zajednice. Otkrijete li nešto nalik Zemlji ili Jupiteru očekuje vas prava mala medijska kampanja i osobna zadovoljština.

Naravno, prije nego krenete u sam posao od Vas se očekuje da prijeđete kratki tečaj osnovnih pojmova koji se također nalazi na rečenim web stranicama. Pojmovi poput exo planet (planeta oko druge zvijezde), svjetlosna krivulja, tranzit i slični moraju vam biti poznati, a za ih razumijeti trebate utrošiti pet minuta vremena.

Zabava, stjecanje iskustva i učenje su u svakom slučaju zagarantirani.

 

Članak je preuzet sa sajta Astronomskog magazina

Leave a Reply