Predavanje o astrofotografiji

Dana 29. maja 2010 godine u 12 časova održano je astronomsko  predavanje Astronomskog udruženja Eureka. Predavanje je održano u zgradi Gimnazije u kabinetu za fiziku.

Zahvaljujući Milutinu Spasiću, Bojani Zajić i Zoranu Tomiću koji su osvojili 100 sati robotizovanog teleskopa u Kanadi učenici su mogli da prisustvuju ovom predavanju.

Milan Gucić  iz Saveza astronoma amatera  Srbije je govoroio o astrofotografiji Pokazao nam je zvezdu koja se naziva 9 i pripada sazvežđu Labuda. Objasnio je  da je za  dobru sliku zvezda potrebno je mnogo vremena, oko 40 različitih fotografija da bi se dobila idealna slika. Nakon toga pokazivao nam je slike Mlečnog puta, galaksija i ostalih prelepih prizora u kosmosu.

Osim toga prepričao nam je i par mudrosti o kosmosu kao na primer: „Treba da se okrenemo lepoti koju nam pruža nebo“ i „Ima mnogo više zvezda na nebu, nego zrna peska na svim plažama sveta“ . Ova poslednja ga je najviše inspirisala da se bavi astronomijom.

Isto tog dana bilo je zakazano posmatranje neba na terenima, na Jakši, međutim zbog lošeg vremena otkazano je.Za kraj Bojana Zajić nam je rekla u ime  Astronomskog udruženja EUREKA da planiraju završetak projekta o osnovnim  karakteristikama Jupitera, seriju predavanja iz astronomije i izložbu o astrofotografiji. Najavila je Učenicima koji su prisustvovali se veoma dopalo ovo zanimljivo predavanje i  nadaju se da će se nešto slično uskoro ponoviti!

Leave a Reply