Astronomski kamp Letenka

Astronomski kamp na Letenki je kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije. Kamp organizuje Astronomski magazin uz pomoc prijatelja i to od 2001. godine.  Od 2006. Kamp finansijski pomaže Porkajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, kao i PMF u Novom Sadu.

Namera organizatora je da kamp (program, tuš, toalet, obezbedenje itd.) bude besplatan (svi gosti su dužni da za sebe obezbede šator i hranu). Medutim zadnjih godina kamp je postao toliko velik da su i troškovi znatno narasli te svaki kamper mora da ucestvuje u finansiranju kampa, ali uvek je u pitanju simbolican iznos novca.

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, radionica, demosntracija, prezentacija, tribina itd. Iako ima i strucnih predavanja, vecinom su ona popularna i razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem. Sem toga, teme predavanja su uvek zanimljive i aktuelne. Neki programi imaju takmicarski karakter (takmicenje u otkrivanju odredenih nebeskih objekata, astronomski kviz itd.).

Zavisno od broja ucenika osnovnih škola organizatori kampa obezbeduju i poseban program za osnovce.

Ne postoji obaveza da se prisustvuje ni jednom programu, ali racunamo da ne biste došli da vas ništa ne interesuje. Neki programi su neprimetni iako se odvijaju. Recimo svako ce dobiti potpune informacije o rukovanju teleskopom, o novostima iz sveta astronautike, astronomije itd. ako to zatraži, nezavisno od toga šta piše u zvanicnom programu kampa. Takode, na kampu se vrši razmena softvera, ideja, znanja, informacija itd. To sve takode spada u program iako se ne odvija u nekoj propoznatljivoj i vidljivoj formi. Sve zapravo zavisi od vas, gostiju kampa, od vaše inventivnosti i želje da nešto saznate ili da drugome prenesete svoje znanje. Zato, ako vas nešto interesuje, ne oklevajte da pitate. Pitajte pre predavanja, u toku predavanja, ili posle, u toku dana, noci, tj. kad god vidite zgodnu priliku.

Ove godine kamp se održava od 15. do 18. jula. Vaše prijave šaljite organizatorima na mail i sve što vas zanima vezano za ovogodišnji kamp Letenka možete pogledati na sajtu Astronomskog magazina.

Posetioci kampa do Novog Sada moraju doci u sopstvenoj režiji. Za one koji dolaze autobusom trebalo bi da bude organizovan autobuski prevoz do kampa i zato je važno da prijave šaljete na mail uz naznaku kako dolazite (kako bi se znalo brojno stanje ljudi koji dolaze i za koje je potrebno organizovati autobuski prevoz). Za ostale koji dolaze direktno do kampa svojim vozilom evo nekoliko mapa i saveta kako da dodete do kampa.

Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje astronomije, ali i one koji to žele da postanu, da nam se pridruže na ovoj centralnoj manifestaciji astronomije u Srbiji i uživaju u carima nauke i lepota svemira.

Leave a Reply