Uspešno krenula onlajn zanimljiva astronomija

Astronomsko udruženje “Eureka” je počelo sa realizacijom prvih “online” predavanja u okviru kampanje #OstaniKodKuće.Predsednik udruženja Miloš Stanković održao je prva predavanja pod nazivom “Planete Sunčevog sistema”. Broj prijavljenih polaznika je iznenađujuće ogroman, tako da će naš tim skoro svake večeri ljubiteljima astronomije držati predavanja i virtuelna posmatranja u više grupa.

Prva predavanja protekla su odlično što se može videti i po utiscima publike. AU “Eureka” apeluje na sve građane da se pridržavaju mera Vlade RS i da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje drugih. Za sve ljubitelje astronomije biće objavljeni snimci predavanja krajem nedelje tako da oni koji su propustili priliku da to direktno prate, moćiće preko našeg YouTube kanal da pogledaju snimke.

Zanimljiva onlajn astronomija

Kao što smo najavili, sve naše aktivnosti sele se na internet. Pridružujemo se apelu građanima da ostanu kod kuće i za ovu priliku pripremili smo zainimljive sadržaje koje ćemo realizovati onlajn putem, konkretnije putem skajpa. Svi zainteresovani ljubitelji astronomije mogu da se prijave na e-mail: eurekakutak@gmail.com i potrebno je da nam jave pored imena i prezimena i skajp nalog kako bi organizovali grupni poziv za održavanje predavanja.

Očekuje nas mnoštvo zanimljivih predavanja i virtuelnih šetnji kroz Svemir. Na sva pitanja ćemo rado odgovoriti i dostupni smo putem e-mail eurekakutak@gmail.com.

#ostanikodkuće

Čestitka Živojina Petrovića – urednika Brainz TV

Čestitka Filipa Čolakovića ispred Akademije Nacionalnog Razvoja

Iskoristio bih ovu priliku da prenesem najiskrenije pozdrave i čestitke u ime Akademije nacionalnog razvoja slavljenicima i svim prisutnima.

Veoma mi je žao što nisam u prilici da lično prisustvujem na ovoj važnoj proslavi AU Eureke, proslavi svih njenin članova, rukovodstva i prijatelja Udruzenja. Značajnom dokazu da se predanim radom, dobrom idejom, pozitivnom energijom i odličnim timom mogu postići održivi i dugotrajni rezultati i dostignuća u oblasti amaterske nauke koji podstiču i druge da prate korake AU Eureka.

Velika mi je cast što imam priliku da aktivno sarađujem sa Eurekom, sa gospodinom Tomićem i svima vama u udruženju koji svakog dana, kroz svaki novi dogadjaj i projekat doprinosite afirmaciji, promociji nauke i vrednostima zasnovanih na obrazovanju.

Realizcija aktivnosti u ovoj oblasti nesumljivo doprinosi promociji astronomije među najširom populacijom i omogućava, kroz specijalne i obrazovne programe koje Eureka sprovodi, da opšta javnost doprinese nauci kroz obradu posmatračkih podataka prikupljenih globalnim posmatračkim kampanjama. Među plodovima tog rada su i otkrića asteroida, sprovođenje značajnih međunarodnih naučnih programa u saradnji sa međunarodnim organizacijama na teritoriji Republike Srbije.

Astronomija je jedna od retkih nauka u kojoj udruženja amatera, entuzijasta, skromnim sredstvima mogu postići veoma značajne naučne rezultate, a Eureka je poslednjih 10 godina jedan od najsvetlijih primera na Balkanu da nebo nije granica već da se nebo lako može približiti javnosti. 

Siguran sam da ćete postići sve zacrtane ciljeve i želje, nadam se da ćete uvek imati pravu podršku za sve aktivnosti i planove.
U Akademiji se uvek radujemo saradnji sa vama i vašim rezultatima.

Još jednom želim vam srećan deseti rođendan!
Srećno i svaka čast!

Hvala!

Filip Čolaković

Čestitka Aleksandre Borović ispred Mense Srbije

Poštovani,

Najlepše se zahvaljujemo na pozivu za obeležavanja 10godišnjice rada AU Eureka i čestitamo vam ovaj značajni jubilej!

Mensa Srbije je ponosna što smo bili u mogućnosti da podržimo neke od aktivnosti AU Eureka i nadamo se da ćemo ubuduće nastaviti sa saradnjom na nekim novim projektima i aktivnostima. Promocija znanja i nauke su dodirna tačka naša dva udruženja i verujemo da ćemo zajedničkim snagama doprineti njihovoj popularizaciji u našem društvu. Čvrsto stojimo na uverenju da usmeravanjem korišćenja inteligencije u obrazovne i naučne svrhe podstičemo razvoj naše zemlje, a AU Eureka je upravo pravi primer kako inteligencija i znanje ujedinjeni mogu da naprave značajne iskorake i postignuća koja se na prvi pogled čine slabo mogućim.

Mensa Srbije vam još jednom čestita na rezultatima u prvih deset godina postojanja i unapred se radujemo vašim predlozima i inicijativama za dalju saradnju.

Čestitka prof. dr Dragana Gajića

Dragi naši Eurečani!

Kažu da je prvih deset godina najteže: preležali ste dečje bolesti osnivanja, registrovanja, preregistrovanja, odlazaka starih, dolazaka novih, velikih želja i razočarenja zbog njihovog neostvarivanja. Preboleli ste početničke euforije zbog prvih uspešnih akcija, postali ste “Oni koji znaju” i “Oni koje treba pitati” za zbivanja na nebu. Odrasli ste i stasali za značajne projekte i nezaobilazni ste faktor astronomije u našoj Srbiji. 

Žao nam je čto nećemo biti sa vama u proslavi, ali ćemo biti sa vama kada vem je potrebna podrška. Prijatelji valjda zato i služe.

Želimo vam vedre zvezdane noći, da biste mogli da pokažete da nebo nije granica. Neka nebeska muza Uranija, zaštitnica astronomije bude uvek uz vas.

U ime prijatelja iz niške “Alfe” sve najbolje vam želi 

prof. dr Dragan Gajić 

Obeleženo 10 godina rada AU “Eureka”

U subotu 07. marta 2020. godine u prostorijama PKS RPK Kruševac održana je svečanost povodom 10 godina rada AU “Eureka”. Pred početak svečanost održana je izborna skupština na kojoj je pored usvajanja izveštaja o finansijskom poslovanju udruženja i izveštaji o aktivnostima u prethodne 4 godine, održan i izbor novog rukovodstva udruženja. Novi predsednik udruženja je Miloš Stanković, dok su članovi UO pored predsednika i Anđela Petrović i Stefan Anđelković.

Na svečanosti je prisutnim gostima predstavljen rad udruženja u prethodnih 10 godina, kao i planovi za naredni period. Predstavljen je kratak promotivni film o radu udruženja, a nakon toga uručene su zahvalnice. Nažalost zbog obaveza jedan deo gostiju nije mogao da prisustuje, ali su poslali čestitke i tom prilikom pročitana su pisma čestitke prof. dr Dragana Gajića, predsednice Mense Srbije Aleksandre Borović, urednika Brainz TV Živojina Petrovića i predsednika Akademije Nacionalnog razvoja Filipa Čolakovića.

Fotografije sa događaja možete pogledati u albumu, na sajtu RTK prilog o istom, dok na sajtu lista Grad odličan izveštaj o samoj svečanosti.

Svečanost povodom 10 godina udruženja

Kao što smo najavili, 7. marta održaće se svečanost povodom 10 godina od osnivanja AU “Eureka”. Tom prilikom biće prikazani rezultati dosadašnjeg rada udruženja, kao i planovi za predstojeći period. Neposredno pred početak svečanosti održaće se izborna skupština na kojoj će se izvršiti izbor novog rukovodstva udruženja.

Svečanost će se održati u sali PKS RPK Kruševac sa početkom u 13.30 časova. Pozivamo sve ljubitelje astronomije da budu sa nama tog dana i da zajednički obeležimo ovaj mali jubilej.

Izborna skupština udruženja i svečanost

Povodom 10 godina od početka rada AU “Eureka” 7. marta biće održana svečanost tim povodom, ali i izborna skupština na kojoj će se vršiti izbor novih organa upravljanja udruženjem u naredne 4 godine. Pozivamo sve članove udruženja da do kraja februara, tj. 28. februara uplate članarinu za 2020. godinu u iznosu od 500,00 dinara na račun 160-458190-93 u Banca Intesa kako bi imali pravo učešća na izbornoj skupštini. Dnevni red skupštine biće dostavljen naknadno članovima, a sam početak je planiran u 12h. Početak svečanosti povodom 10 godina rada udruženja planirano je u 14h časova. Ukoliko dođe do izmena satnice naknadno će biti objavljena informacija o novom rasporedu.

Prijava za učesnike All Serbia Asteroid Search Campaign

Od 15. februara kreće nova kampanja potrage za asteroidima All Serbia Asteroid Search Campaign. Molimo sve zainteresovane učesnike da nam pošalju spisak članova tima i kontakt e-mail eurekakutak@gmail.com za dobijanje materijala najkasnije do 9. februara u ponoć.