“Dani Eureke” i “World Space Week” u Kruševcu

Od 4. do 9. oktobra u Kruševcu se realizuje međunarodni projekat „World Space Week“ i to pod nazivom „Svemir u Kruševcu“. Od 4. do 8. oktobra organizuje se serija predavanja o: astrobiologiji, etnoastronomiji, crnim rupama, Cassini misiji i vremenu. Organizuju se svakog dana od 12 sati i 45 minuta u učionici za fiziku kruševačke gimnazije. Glavni deo ovog događaja se održava u subotu, 9. oktobra, o tome će biti više reči u nastavku teksta.

Posle uspešnih brojnih festivala nauke u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Požarevcu u Kruševcu će se 09. oktobra organizovati festival nauke pod nazivom „Dani Eureke“. Organizator ovog festivala je kruševačka gimnazija. Cilj festivala jeste da se građanima Kruševca na što jednostavniji i zanimljiviji način približi nauka i šta je to čime se naučnici bave.

Na festivalu biće zastupljene prirodne nauke (matematika, fizika, astronomija, hemija itd). Učesnici su pored učenika gimnazije i učenici iz drugih kruševačkih osnovnih škola, ali biće i specijalnih gostiju, kao što je dr Milan Dimitrijević, predsednik Društva Astronoma Srbije (DAS).

Festival se sastoji iz dva dela, iz predavanja i eksperimenata. Svako od učesnika dobiće svoj prostor, učionicu, gde će moći posetiocima da prikaže svoje eksperimente i postere o raznim zanimljivim temama iz sveta nauke. Predavanja će se održati u posebnoj učionici gde će zainteresovani posetioci moći da čuju zanimljive informacije i činjenice iz različitih oblasti nauke, ali i o nekim novim trendovima i oblastima koje postoje nešto manje od 15-ak godina, kao što je ekonofizika.

Jedan od učesnika je i astronomsko udruženje „Eureka“. „Eureka“ će se ovom prilikom predstaviti sa predavanjem na temu „Astronomija iz fotelje“. Ovim predavanjem članovi će upoznati posetioce sa novim načinom bavljenja astronomijom preko interneta i kako se koriste robotizovani teleksopi. Ovo predavanje se sastoji iz teorijskog dela i praktičnog, tj. kada će se pokrenuti teleskop iz Kanade i pokazati kako članovi „Eureke“ koriste nagradu od 100 sati rada na tom teleksopu, dobijenoj na konkursu povodom MGA2009. Pored toga organizuje se i radionica na temu „Od fotografije do podataka“ gde će se posetiocima omogućiti da aktivno učestvuju u analizi jedne fotografije Meseca i da se proračunaju dubine nekih od vidljivih kratera.

Ono što je najbitnije jeste organizovanje polaganja osnova astronomije. Astronomsko udruženje je pored akcije „od vrata do vrata“ organizovalo i kratak kurs iz osnova astronomije. Tekst o ovom kursu kao i sam kurs možete pronaći na sajtu udruženja. Tog dana će od 12 sati u jednoj od učionica biti organizovano polaganje ovog kursa putem test pitanja na zaokruživanje. Svi koji polože dobiće diplomu na srpskom i engleskom kao dokaz o položenom kursu i mogućnost da u budućem periodu pohađaju naredne kurseve koje će udruženje organizovati, kao što su kursevi iz astrognozije, posmatračke astronomije, astrofotografije itd.

Uveče (negde od 20 časova), ako vremenski uslovi dozvole, članovi udruženja izneće teleksope na Bagdalu odakle će se posmatrati objekti koji budu vidljivi (Jupiter, Uran, M31, M13 itd) i održaće se jedno kraće predavanje o sazvežđima i astrognoziji.

Zato sve sugrađane i zainteresovane osobe za nauku pozivamo da se zajedno bliže upoznamo sa kvartalnim privrednim sektorom, sa naukom koja će nam omogućiti ne samo da spoznamo našu prošlost već i da kreiramo svoju budućnost i budućnost za buduće generacije ljudi. Festival nauke traje 9. oktobra od 10 časova pa do 17 časova, a posmatranje će biti na Bagdali od 20 časova, ako vremenski uslovi to dozvole.

 

Detaljan program festivala nauke objavićemo u narednim danima.

Leave a Reply