Obeležen nacionalni dan nauke 2021

Juče je u Srbiji obeležen Nacionalni dan nauke, koji se svake godine obeležava na dan rođenja našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Tog dana Centar za promociju nauke tradicionalno organizuje svečanost povodom uručenja priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koje su dale doprinos u promociji nauke u Srbiji. Ove godine AU “Eureka” je jedan od dobitnika priznanja i finansijske podrške za projekat “Onlajn zanimljiva astronomija – nastavak” koji će se realizovati od septembra 2021. godine. Projektom ćemo nastaviti promociju astronomije kroz predavanja, posmatranja putem našeg youtube kanala, ali i organizovati kraći kurs astrofotografije. Svakako u narednom periodu očekuje nas više informacija o projektu.

Juče smo takše posle dužeg vremena organizovali prvo javno posmatranje sa Bagdale. Vremenski uslovi nisu bili idealni, ali prisutnih 30 posmatrača uspelo je da vidi sazvežđe Škorpije, kako izgledaju zvezde i na kraju Jupiter i Saturn. Ovim posmatranjem smo skromno obeležili Nacionalni dan nauke, koji se obeležava na dan kad je rođen naš najveći naučnik Nikola Tesla. Takođe bila je i prilika da najavimo početak prijave za učesnike 5. po redu astronomskog kampa “Jastrebac 2021” koji će se i ove godine realizovati onlajn.

Kamp se realizuje uz finansijsku podršku grada Kruševca, u okviru Lokalnog akcijskog plana za decu i podršku Kancelarija Za Mlade Kruševac. O načinu prijave za učesnike kampa više u narednoj objavi.