Podela astronomske opreme školama

U okviru projekta “Formiranje astronomskih sekcija u kruševačkim školama” danas je u Mozaik sali izvršena podela opreme i knjiga koje su ovim projektom nabavljene za svih 18 osnovnih škola u Kruševcu. Oprema sadrži teleskop, mikroskop i dvogled koji će se koristiti prilikom realizacije aktivnosti iz astronomije, a od knjiga svaka škola je dobila udžbenik iz Astronomije za 4. razred Gimnazije i knjigu “Mali vodič za buduće astronome amatere” koju su pripredili Predrag Agatonović i Zoran Tomić za potrebe rada udruženja.

Na današnjoj svečanosti u ime grada, koji je podržao projekat u okviru Lokalnog akcijskog plana za decu u vrednosti od 170.000 dinara obratio se zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, koji je poželeo svim učesnicima projekta puno uspeha u realizaciji i naglasio da će grad uvek pdoržavati slične projekte kroz svoje planove koji imaju za cilj da pomognu da naša deca sebe usvaršavaju i da što kvalitetnije iskoriste slobodno vreme. Naglasio je da je grad ove godine kroz Lokalni akcijski plan za decu izdvojio milion dinara kojima su podržani i drugi projekti. Zahvalio se članovima udruženja “Eureka” što rade na uspešnoj promociji astronomije kao nauke, ali i grada Kruševca svojim radom.

Prisutnima se obratio i Miloš Stanković, predsednik astronomskog udruženja “Eureka” koji se zahvalio u ime članova udruženja gradu na podršci u svim aktivnostima koje udruženje radi kako bi astronomija bila zastupljenija kao nauka u našem obrazovnom sistemu, medijima koji prate i redovno izveštavaju o radu udruženja i školama i nastavnicima što su podržali ovaj projekat i što ćemo svi zajedno omogućiti da Kruševac bude prvi grad u Srbiji koji je za sve škole obezbedio potrebnu opremu za rad i formiranje astronomskih sekcija. Miloš se zahvalio i prethodnom predceniku udruženja, sada narodnom poslaniku Zoranu Tomiću na svemu što ih je naučio u udruženju rekavši da je pred njima težak zadatak da rezultate koje je postigao svojim radom nadmaše.

Nakon obraćanja Miloš Stanković je pročitao i pismo podrške predsednika Društva astronoma Srbije Vladimira Đošovića za relaizaciju projekta i realizaciju ideje da Kruševac dobije svoju astronomsku opservatoriju koja će unaprediti uslove da ovaj projekat bude još uspešniji.

Na kraju svečanosti uručene su knjige i oprema direktorima i nastavnicima osnovnih škola u Kruševcu od strane zamenika gradonačelnika Aleksandra Jovanovića, pomoćnika gradonačelnika za društvene delatnosti Jelene Todorović i predsednika udruženja Miloša Stankovića.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u albumu. Takođe možete pročitati i vesti koje su povodom ovog događaja objavile gradska uprava grada Kruševca, Večernje Novosti, Kruševac grad i Krusevacpress, ali i pogledati priloge lokalnih televizija.