Održano zanimljivo veče o Mesecu

U okviru projekta Onlajn zanimljiva astronomija koji realizuje Astronomsko udruženje “Eureka” – Kruševac, a povodom International Observe the Moon Night održano je Zanimljivo veče o Mesecu. Događaj je realizovan putem YouTube kanalu Eureka kutak u subotu od 20 časova. Zbog oblačnosti nažalost nije realizovano onlajn posmatranje našeg satelita, ali su prisutni članovi udruženja: Tamara Gašić, Katarina Dragonjić, Miloš Stanković, Jovan Aleksić, Zoran Tomić i Darko Jovanović priredili odličnih i zanimljivih sat vremena ljubiteljima astronomije.

https://youtu.be/cpbrwUdw4QQ?t=486

Tokom ovih sat vremena razgovarano je o formiranju Meseca, njegovoj atmosferi, teorijama njegovog nastanka, kolika bi masa ljudi bila na Mesecu, kolonizaciji, Apolo misijama i drugim zanimljivostima. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja i da dobiju odgovore na ista. Na kraju večeri realizovan je mali kviz o poznavanju Meseca gde su svi učesnici dobili po knjigu “Mali vodič za buduće astronome amatere” koju su za potrebe projekta astronomskog kampa priredili Predrag Agatonović i Zoran Tomić.

https://youtu.be/EedSo9_Uyd8

Ovo je još jedan u nizu uspešnih aktivnosti na projektu Onlajn zanimljiva astronomija koju podržava Centar za promociju nauke. Već ove nedelje očekuje nas novo zanimljivo predavanje, a čim vremenski uslovi to dozvole i posmatranje nebeskih objekata.