AU „Eureka“ dobila nesvakidašnji poklon!

Nedavno je predsednik udruženja „Eureka“ posetio sina Milivoja Jugina i tada su razgovarali o raznim temama o Kosmosu, ali i o suvenirima koje je Jugin sačuvao. Među njima su i potpisi Nila Armstroga, Gagarina, Titova i mnogi drugo. Ovaj intervju dostupan je na sajtu. Ubrzo nakon toga, od sina Milivoja Jugina astronomsko udruženje „Eureka“ je dobilo dva poklona! Prvi je fotografija sovjetskog astronauta Vitalija Sevastijanov sa njegovim originalnim potpisom. Ovaj iskusni astronaut učestvovao je u misijama „Soyuz 9“ i „Soyuz 18“. On je prvi čovek koji je odigrao partiju šaha u Svemiru i taj meč se opisivao kao odmeravanje snaga Kosmosa i Zemlje.

Drugi poklon je koverta od pisma koje je poslato iz kosmodroma „Cape Canevaral“ na kome se nalazi originalan pečat NASA-e iz 1979. godine, kao i potpis astronauta Boba Kripena. Takođe na koverti je jasno naznačen i povod a to je lansiranje PRVOG „Space Shuttle Columbia“ u Svemir sada već davne 1981. godine. Jedan od članova posade koji su prvi leteli u „Space Shattle“-u je baš Bob, čiji se potpis nalazi na koverti. Ovom prilikom se zahvaljujemo Minji Jugin na ovom predivnom poklonu. Kada Kruševac dobije svoju prvu opservatoriju, za šta se neprestano zalažemo od osnivanja udruženja,  zidove iste krasiće ovi suveniri.

Poklone smo lepo uramili i čuvamo ih da budu sastavni deo postavke koja će kratiti našu opservatoriju na Bagdali ili prostorije udruženja.