Astronomski kamp “Jastrebac 2020” – izveštaj

Za nama je još jedan uspešno realizovani kamp. Međutim, ove godine zbog situacije sa virusom COVID-19 održan je na online platformi, a ne u tradicionalnom ambijentu na planini Jastrebac. Kampu je prisustvovalo 45 učesnika od kojih je 25 bilo iz Kruševca dok su ostali učesnici prisustvovali iz drugih gradova širom Srbije poput Beograda, Novog Sada, Lebana, Čačka i mnodih drugih. Kamp je bio koncipiran tako da su preko dana odražavana naučno-popularna predavanja putem Skype-a, a svake večeri tokom trajanja kampa uživo su emitovana posmatranja kroz teleskop. Prve dve večeri posmatrali smo neke od planeta u Sunčevom sistemu poput Jupitera i Saturna, dok smo poslednje dve večeri posmatrali objekte dubokog neba tj.
zvezdana jata. Tokom samih posmatranja uspeli smo da snimimo i fotografije samih nebeskih tela i da učesnike kampa obučimo i upoznamo sa astrofotografijom.

Dnevni sadržaj kampa bio je raznolik. Predavanja su se odvijala dva puta dnevno i to od 12h i od 19h. Prvo predavanje o najvećim astronomskim otkrićima kao i uvodni razgovor i upoznavanje polaznika održao je predsednik astronomskog udruženja Miloš Stanković. Višegodišnji saradnik, a od nedavno i član našeg udruženja Jovan Aleksić održao je serijal predavanja o arheastronomiji koji je sadržao šest predavanja koja su se realizovala od 19h. Osnivač i do nedavno predsednik udruženja Zoran
Tomić održao je predavanje o aktuelnom meteorskom roju koje smo tih večeri imali prlike da posmatramo na noćnom nebu – o Peseidima. Trećeg dana kampa specijalni gosti bili su jutjuberi „Štreberi“. Oni su održali predavanje o veštačkoj inteligenciji. Četvrti dan bio je rezervisan za
našeg dugogodišnjeg člana Stefana Anđelkovića. On je održao predavanje pod nazivom „Da li je zračenje opasno“ kao student fizike polaznike kampa upoznao sa zračenjima koji se nalaze oko nas.

Zbog situacije sa korona virusom tradicionalni astronomski kamp „Jastrebac 2020“ održan je na online platformi što je doprinelo tome da su svi prijavljeni učesnici mogli da prisustvuju predavanjima i posmatranjima jer nije bilo ograničenja mesta i to je zapravo prednost te online
organizacije. Svi učesnici dobiće na poklon knjigu „Mali priručnik za astronome amatere“ kao i sertifikat da su prisustvovali kampu.
Sva predavanja su snimljena i biće dostupna na Youtube kanalu: Eureka Kutak Po završetrku samog kampa učesnicima smo poslali upitnik sa pitanjima o tome koliko su zadovoljni organizacijom kampa, sadržajem kampa, ali i da napišu neke primedbe ukoliko su ih imali. Prosečna ocena iznosi 4,80. Dok su neki odgovori na naša pitanja bili: „Super ste odradili posao, meni se baš dopalo, teme su bile zanimljive kao i predavači.“; „Bilo je zabavno, zanimljivo i korisno, naučila sam dosta interesantnih stvari.“; „Bilo je prelepo, željno sa iščekivao svako predavanje.“; „Zaista ste se potrudili da bude raznoliko.“; „Najviše su mi se dopala uživo posmatranja.“

Jedina primedba na kamp bilo je to što se nije održao u prirodnom ambijentu na planini Jastrebac, ali mi na to nismo mogli da utičemo.
Projekat Astronomski kamp „Jastrebac 2020“ po konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, realizovalo je Astronomsko udruženje „Eureka“, finansirao Grad Kruševac u saradnji da Kancelarijom za mlade grada Kruševca, Turističkom organizacijom grada Kruševca i Centrom za stručno usavršavanje Kruševac.

Fotografije možete videti u albumu.