Završen je treći astronomski kamp “Jastrebac 2019”

Za nama je još jedan uspešno realizovan astronomski kamp na Jastrepcu. Ukupno je bio 31 učesnik kampa od kojih su 25 iz Kruševca, a ostali nam dolaze iz Gornjeg Milanovca, dva iz Bora, dva iz Niša i jedan iz Beograda. Vremenski uslovi su išli na ruku pa su dani bili idealni za šetnje po planini, ali i realizaciju predavanja i posmatranja u večernjim satima. Sa nama na kampu su se družili i ekipe RTK i RTS koji su napravili odlične priloge o realizaciji kampa, a posetio nas je i pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Predrag Milenković i predstavnik Kancelarije za mlade grada Kruševca Vanja Rakić. Svi učesnici su dobili “Mali vodič za buduće astronome amatere” koji su napisali Predrag Agatonović i Zoran Tomić sa ciljem da ovaj rukopis preraste u knjigu koja će se publikovati, nadamo se, već 2020. godine. No, da ne dužimo sa uvodom u nastavku idu kraći izveštaji po danima šta je sve realizovano sa fotografijama.

Prvog dana kampa učesnici su se okupili u vili Idili i nakon razmeštaja po sobama i popunjavanja prijave krenuli smo lagano sa radom. Nakon upoznavanja sa kampom, programom i ciljem Predrag Agatonović održao je dva zanimljiva predavanja posvećena astrognoziji i teleskopima. Nažalost zbog problema sa opremom predavanje su učesnici pratili preko lap topa, a Predrag je pomoću teleskopa koji su bili tu objasnio učesnicima koje vrste postoje, kako oni funkcionišu i način na koji mi vidimo Svemir putem njih. Nakon predavanja i večere teleskopi su izneti napolje kako bi se posmatrali noćni objekti. Nažalost loši vremenski uslovi nisu dozvolili da posmatranje traje dugo. Ostatak dana učesnici su iskoristili da se bolje upoznaju i druže. Fotografije sa prvog dana kampa možete pogledati u galeriji.

Drugog dana kampa učesnike je očekivao veliki broj aktivnosti. Prvo predavanje tog dana održao je Zoran Tomić koji je učesnicima predstavio šta je to amaterska astronomija i zašto je 2019 godina godina jubileja kad je astronomija u pitanju. Takođe je upoznao i sa značajem amaterske astronomije. Svi učesnici dobili su mali vodič za buduće astronome amatere koji su napisali Predrag Agatonović i Zoran Tomić koji će poslužiti da nauči što više osnovnih stvari kako bi se otisnuli u vode amaterske astronomije. Nakon ovog predavanja sa terase vile Idila posmatrano je Sunce putem specijalnog solarnog teleskopa iz AD Alfa iz Niša i to je bila prilika da ekipa RTK napravi malu reportažu o kampu. Tom prilikom kamp je posetio i pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Predrag Milenković i predstavnik Kancelarije za mlade Vanja Rakić.

Nakon posmatranja održano je prvo predavanje prof. Dragana Gajića koji je prisutnima objasnio kako je vršeno istraživanje Meseca i zašto je taj mali korak postao džinovski. Nakon pauze održano je drugo predavanje gde je prof. Gajić iskoristio priliku da učesnike uveri da ljudi zaista jesu hodali po Meseci iznosivši razne teorije zavere i putem nauke i naučnih činjenica pokazao da su lažne.

Nakon predavanja učesnici su imali slobodno vreme da prošetaju Jastrepcom i upoznaju našu najšumovitiju planinu, a od 19 časova družili smo se sa ekipom RTS koja je došla i napravila fantastičnu reportažu o trećem po redu kampu koji Eureka organizuje. Ostatak večeri je iskorišćen za posmatranje koje je održano pored jezerceta gde su posmatrani i fotografisani Mesec, Jupiter i Saturn, ali i objekti poput M13, M57 i drugi. Fotografije sa drugog dana kampa možete pogledati u galeriji.


Treći dan kampa je bio rezervisan za Sunčev sistem i Sunce. Jovan Aleksić je tog dana održao fantastična predavanja na ovu temu koja je zaista privukla pažnju svih učesnika kampa. Iskoristili smo priliku da napravimo i grupnu fotografiju, a nakon završenih predavanja kamperi su mogli da posete avantura park i da iskoriste priliku da se provozaju zip lajnom. Takođe u hotelu su nam bili dostupni bilijar i stoni fudbal pa smo slobodno vreme koristili da se takmičimo i u ove dve igre. Na kraju dana pred večeru organizovan je kratak astronomski kviz u kome su učestvovale pet ekipa: Ono moe, Crne rupe, Strah i užas, Bela stena i Pobednici.

Kviz se sastojao od 22 pitanja na koja su se timovi javljali i odgovarali na pitanja. Pobedila je ekipa Bela stena sa 7 poena, dok su drugo i treće mesto osvojile ekipe Pobednici i Crne rupe. Nakon kviza uručene su diplome pobedničkim timovima uručene diplome, a pobednik je od Vladimira Miletića dobio slike astronauta sa svemirske stanice. Uručene su zahvalnice svim učesnicima kampa kao i po fotografija Baz Oldrina sa Meseca.

Nakon večere organizovano je posmatranje pored jezerceta, a ostatak večeri su iskoristili kamperi da se druže i igraju bilijar. Fotografije sa trećeg dana kampa možete pogledati u galeriji.

Poslednjeg dana kampa učesnici su imali priliku da obiđu Kruševac i posete novu stalnu postavku u muzeju u Kruševcu. Popunili su anketne upitnike koji će nam služiti da ukažu šta treba dalje unaprediti za organizaciju sledećeg astronomskog kampa. Fotografije sa poslednjeg dana kampa možete pogledati u galeriji.

izvršili smo i analizu anketnog upitnika sa astronomskog kampa Jastrebac 2019. Rezultati ankete koju su popunjavali svi učesnici je sledeća:

Ocenite kvalitet smeštaja za vreme trajanja kampa = 4,74
Ocenite kvalitet hrane za vreme trajanja kampa = 4,41
Ocenite kvalitet sadržaja celokupnog kampa = 4,85
Ocenite organizaciju kampa = 4,70
Ocenite kvalitet predavanja za vreme trajanja kampa = 4,89
Ocenite noćna posmatranja za vreme trajanja kampa = 4,59
Na pitanje da li bi se ponovo prijavili za kamp svi učesnici su odgovorili sa DA

Nama kao organizatorima kampa je drago da smo dobili ovakvu povrantu informaciju koja je svakako znatno bolja od prve godine kad smo anketu i sproveli. Drago nam je da smo dobili i druge korisne sugestije koje se odnose na organizaciju astronomskog kviza (nešto što je očigledno interesantno mnogima pa treba razmišljati i o posebnom projektu na ovu temu), pronalasku bolje lokacije za noćna posmatranja na Jastrepcui većem angažovanju Jovan Aleksić kao predavača. Ono što nam je posebno drago jeste što su nam učesnici poželeli da se opservatorija na Bagdali brzo otvori, što dokazuje da će opservatorija imati svoje stalne posetioce.

Preporučujemo takođe da pročitate i izveštaj koji je napisao Predrag Agatonović i objavio na svom sajtu Svemir
https://svemir.blog/2019/08/12/o-astronomskom-kampu-jastrebac-2019/

kao i izveštaje Regionalne televizije Kruševac tokom trajanja kampa i po završetku kampa.

Treći astronomski kamp Jastrebac 2019 relaizuje se u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, koji finansira grad Kruševac, uz podršku Kancelarije za mlade grada Kruševca, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje. Takođe veliku zahvalnost za uspešan treći po redu kamp dugujemo i Jastrebac Lake Resort i osoblju vile Idila koji su se postarali za prijatan boravak kampera.