Perseidi sa Bagdale – najava

U nedelju na ponedeljak, tj. 11/12 avgust AU “Eureka” organizuje javno posmatranje kiše meteora Perseidi. Posmatranje će se realizovati na Bagdali u nedelju 11. avgusta od 21 sat, kod crkvice. Ove godine nažalost Mesec će pokvariti dosta mogućnost da se vide meteori slabijeg sjaja, ali se nadamo nekim sjajnijim koje ćemo moći da vidimo. Da podsetimo da je maksimum roja između 11. i 13. avgusta. Pored meteora posmatraće se i Mesec, Jupiter i Saturn koji su vidljivi ovom prilikom na noćnom nebu. Pozivamo sve zainteresovane sugrađane da nam se pridruže i da zajedno uživamo u lepoti noćnog neba.

Perseidi 2018.

Meteorske kiše se za razliku od drugih objekata noćnog neba posmatraju golim okom. Za to vam nije potreban ni teleskop ni dvogled. Pozicija iz koje se najbolje mogu posmatrati jeste ležeća zato svima koji žele da sa nama provedu veče uz posmatranje zvezda preporučujemod a ponesu ćebe koje će prostreti po zemlji i posmatrati meteore iz ležećeg položaja. Više o Perseidima preporučujemo da pročitati u članku na sajtu Svemir.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta astronomski kamp “Jastrebac 2019” po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac, finansira grad Kruševac.