Uspešno posmatranje planeta i Meseca sa Bagdale

U subotu 20. jula tačno na 50 godina od sletanja prvog čoveka na Mesec AU “Eureka” organizovalo je javno posmatranje Meseca i planeta sa Bagdale. Posmatranje je počelo nešto kasnije nego obično, u 22h, pošto se Mesec video tek negde oko 23h. Vremenski uslovi su bili odlični tako da su se fantastično videli Jupiter sa sva 4 Galilejeva satelita i Saturn sa prstenovima i svojim najvećim satelitom Titanom.

Nakon planeta pažnju posmatrača privukao je Mesec koji je sad u opadajućoj fazi, tako da je odličan za posmatranje i uočavanje reljefa na njegovoj površini.

Oko 70 posmatrača je sinoć bilo sa nama i hvala im puno na podršci koju nam pružaju. Inače ovo posmatranje je prvo samostalno posmatranje našeg člana Vladimira Miletića koje je organizovao i bilo je uspešno. Zahvaljujemo se svim lokalnim medijima koji su najavili ovaj događaj, kao i dopisništvu RTS koji su najavili naše aktivnosti na Jutarnjem programu. Fotografije sa sinoćnjeg događaja snimio je Bratislav Mikarić, nadamo se naš budući član koji će nas pratiti i u drugim aktivnostima.

Ova aktivnost je sastavni deo projekta “Astronomski kamp Jastrebac 2019” koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca uz finansijsku podršku grada Kruševca. Partneri na projektu su Kancelarija za mlade grada Kruševca, Turistička organizacija grada Kruševca i Centar za stručno usavršavanje.