Obeležavanje 50 godina od sletanja čoveka na Mesec

Povodom 50 godina od sletanja na Mesec AU “Eureka” organizuje predavanje u petak 19. jula od 18 časova pod nazivom “Pohodo na Mesec – 50 godina kasnije”. Predavanje će se održati u maloj sali u Narodnoj biblioteci na 1 spratu, a predavač je naš član Miloš Stanković. Tokom predavanja prisutni moćiće da se upoznaju sa karakteristikama Meseca, kako je Mesec nastao i Apolo misijama čiji je zadatk bio da se Mesec istraži, a pre svega sa Apolo 11 misijom koja je prva sletela na Mesec.

Takođe u subotu 20. jula sa početkom od 22 sata na Bagdali kod crkvice biće organizovano javno posmatranje planeta i Meseca. Za ovu priliku u početku večeri posmatraće se Jupiter i Saturn koji će biti odlično vidljivi, a od 23 sata posmatraće se Mesec koji će tada izaći. Pored posmatranja koje organizuje naš član Vladimir Miletić, biće i mala izložba slika napravljenih na Mesecu od strane astronauta sa Apolo 11 i Apolo 17 misije. Na ovaj način Eureka će završiti obeležavanje 50 godine od sletanja prvog čoveka na Mesec.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Astronomski kamp Jastrebac 2019 koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i podršku Kancelarije za mlade, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.